Cuprins
În lume există o diversitate inimaginabilă de fructe exotice cu proprietăți diferite, pline de vitamine și substanțe nutritive sănătoase pentru organism. Termenul de „fructe exotice” se aplică întotdeauna după criterii geografice, în funcție de continentul și țara de origine a acestora. Spre exemplu, pentru noi un măr sau o pară nu sunt fructe exotice, însă avocado sau fructele kumquat da.
Prin gustul și proprietățile lor nutriționale, fructele exotice ne deschid o nouă ușă pentru consumatorul de rând, care are din ce în ce mai mult acces la ele. Acum ne putem bucura de fructe sănătoase și hrănitoare, așa cum sunt avocado și ananasul, la fel de ușor precum ne bucurăm și de cunoscutele mere.
Datorită comerțului modern, în prezent, avem acces la fructe la care strămoșii nici nu puteau visa. Fructe cum sunt tamarindul, fructul pasiunii sau litchi sunt oricând la îndemâna noastră pe rafturile supermarketurilor. Însă poate fi dificil să ții pasul cu toate soiurile noi care și-au făcut loc în magazine, motiv pentru care e foarte important să afli mai multe despre fructele exotice și proprietățile lor înainte de a le cumpăra.
Cum cresc fructele
Ca să putem înțelege mai multe despre fructele exotice, trebuie să știm mai întâi ce sunt fructele în general și cum se formează ele. E bine de știut că toate plantele care fac flori produc și fructe. Indiferent că vorbim despre cireș sau salcâm, măceș sau trandafir, florile acestora se vor transforma în fructe, dacă sunt polenizate. Desigur, asta nu înseamnă că toate fructele sunt comestibile.
Pentru noi, fructele sunt alimente gustoase, însă pentru plante fructele nu sunt altceva decât mecanisme pentru livrarea semințelor. Rolul fructelor este de ajuta plantele care le produc să se înmulțească.
Un fruct se formează ca urmare a procesului de polenizare. După ce o floare este polenizată, ovarul acestuia se umflă sau își schimbă dimensiunea formând fructul, iar ovulele sale se transforme în semințe. Desigur, fiecare fruct se dezvoltă diferit în funcție de familia din care face parte. Unele se dezvoltă dintr-un singur ovar și o floare, altele din mai multe ovare ale aceleiași flori, iar unele din mai multe ovare, cu mai multe flori, adunate laolaltă.
Soiuri de fructe exotice
În lumea botanică, lucrurile nu sunt așa de simple precum par la prima vedere. Clasificările noastre nu sunt întotdeauna exacte și nici atotcuprinzătoare. Tocmai de aceea e foarte important criteriul pe care îl folosim atunci când facem o clasificare.
Categoriile în care împărțim diferitele specii de fructe exotice diferă în funcție de perspectiva noastră. Putem privi fructele în funcție de perioada lor de coacere, în funcție de felul în care se formează, în funcție de proprietățile lor precum și în alte feluri. Există numeroase perspective din care putem privi lumea fructelor și toate depind de unghiul din care ne uităm.
Pământul adăpostește foarte multe specii de fructe. Există peste 2000 de specii de fructe comestibile pentru om, deși în Occident se consumă doar 10% din ele.
După modul de dezvoltare
În funcție de modul în care se dezvoltă, fructele se împart în 3 mari categorii:
Fructele simple
Sunt fructele care se dezvoltă dintr-un singur ovar al unei singure flori. Unele dintre ele pot fi cărnoase, așa cum sunt piersicile sau mango, iar altele tari și uscate, așa cum sunt nucile sau alunele de pădure.
Fructele agregate
Aceste fructe se dezvoltă din mai multe ovare ale unei singure flori, ce produce multiple fructe mici, adunate la un loc. Printre acestea se numără fructe precum murele sau zmeura, dar nu și strugurii, care sunt fructe simple, întrucât fiecare bob se dezvoltă dintr-un singur ovar și o singură floare.
Fructele compuse
Numite și fructe multiple sau fructe false, fructele compuse se dezvoltă din fuziunea ovarelor mai multor flori care cresc foarte aproape una de alta. Printre acestea se numără ananasul sau smochinele, care sunt mai degrabă o grupare strânsă de fructe mici, ce formează un fruct unitar.
După structură și mod de formare
De asemenea, fructele cărnoase se împart în 5 subtipuri, în funcție de structura și modul lor de formare:
Drupe
Sunt fructele cărnoase cu o singură sămânță sau sâmbure închis în interior. Aceste fructe au o pulpă cărnoasă care înconjoară sâmburele și o coajă subțire care protejează pulpa. Printre ele se numără fructe precum piersicile, mango, avocado sau măslinele.
Polidrupe
Sunt fructele cărnoase cu mai mulți sâmburi, care se dezvoltă dintr-o singură floare. Aceste fructe au de regulă dimensiuni mici, ca în cazul zmeurei, murelor, a fructelor goji sau a fructelor açai.
Bace false
Sunt fructele cărnoase care au mai multe semințe, protejate în interiorul unor compartimente. Printre acestea amintim merele, perele, dar și fructe precum loquat, sau mai puțin cunoscutul quince, o rudă îndepărtată a părului.
Hesperide
Acestea sunt fructele cărnoase cu mai multe semințe și o coajă groasă, care nu e, de regulă, comestibilă, fiind tare și amară, deși fructele kumquat fac excepție. Printre acestea se numără fructele citrice precum portocalele, lămâile, pomelo, grepfrut sau kumquat.
Pepo
Acestea reprezintă fructele care au o coajă groasă și tare ce adăpostesc în interior mai multe semințe. În această categorie se încadrează majoritatea pepenilor și dovlecilor, precum și fructe ca papaya sau fructul dragonului.
Beneficii fructe exotice
Fructele exotice pot aduce multiple beneficii sănătății noastre. Unele dintre alcalinizează organismul, cum e cazul fructului mango, altele, ca în cazul ananasului, ne ajutăm să scăpăm de balonare, iar unele, cum e avocado, cresc nivelul de colesterol bun și ne întăresc sistemul cardiovascular.
Beneficiile consumului de fructe exotice sunt foarte diverse așa cum arată și Huffpost. Acestea ne pot ajuta să prevenim și să tratăm o gamă foarte largă de afecțiuni, într-un mod natural și cât se poate de sănătos. Iată și câteva exemple:
Avocado
Crește nivelul colesterolului bun și promovează absorbția carotenoidelor, esențiale pentru sănătatea inimii.
Papaya
Este o sursă excelentă de vitamina C, precum și vitaminele A și E, doi antioxidanți puternici care contribuie la prevenirea cancerului de colon și a bolilor de inimă.
Rodiile
Sucul acestor fructe se află pe primul loc în ce privește nivelul de antioxidanți și consumul de rodii contribuie la prevenția Alzheimerului, a artritei și a bolilor de inimă.
Ananasul
Consumul de ananas întărește sistemul imunitar și vedere, împiedică balonarea și contribuie la sănătatea oaselor noastre.
Kiwi
Acest fruct conține vitamina C cât două portocale și potasiu cât o banană întreagă. Este o sursă importantă de antioxidanți și fibre, contribuind la digestie, precum și ameliorarea problemelor de somn.
Fructul dragonului
Acest fruct sărac în calorii dar foarte bogat în vitamine și substanțe nutritive este plin de fibre și ne ajută la întărirea sistemului imunitar și lupta împotriva afecțiunilor cronice precum cancerul, diabetul sau artrita.
Fructele Açai
Aceste fructe sunt încărcate cu antioxidanți și ne pot ajuta la scăderea colesterolului, prevenția unor tipuri de cancer și chiar îmbunătățirea funcțiilor cerebrale.
Proprietăți fructe exotice
Fructele exotice sunt foarte diverse, iar proprietățile lor variază și ele foarte mult. Acestea sunt pline de vitamine și minerale, iar cu cât consumăm mai multe tipuri de fructe cu atât ne lărgim mai mult paleta nutrițională. Unele fructe exotice, cum e avocado, ananasul sau papaya, au ajuns să primească chiar denumirea de superfructe, datorită conținutului lor foarte ridicat de vitamine și minerale.
Fiecare fruct are proprietăți chimice diferite. În timp ce unele au un conținut ridicat de magneziu, altele sunt mai bogate în fier. În timp ce unele au un conținut ridicat de fibre, altele se laudă cu o concentrați mare de acizi grași nesaturați. Iată câteva exemple de fructe exotice și conținutul lor nutritiv:
- Avocado are un conținut bogat de fibre, vitamina K, C și este o sursă excelentă de minerale, având un conținut bogat de Potasiu, Fosfor sau Magneziu.
- Fructele litchi sunt o sursă bună de acizi Omega 3 și Omega 6, de fibre și de Niacină, vitamina B6 și vitamina K. De asemenea, aceste fructe sunt bogate în minerale precum Potasiu, Fosfor, Calciu și Magneziu.
- Durianul, în ciuda mirosului cojii, este un fruct foarte bogat în vitaminele A, C, B6, thiamină, riboflavină și acid folic. În plus acesta are și un conținut de minerale precum Potasiu, Fosfor, Magneziu, Calciu, Fier și Sodiu.
- Smochinele au un conținut foarte bogat de acizi grași Omega 6, vitamina A, vitamina K și acid folic. De asemenea ele conțin minerale ca Potasiu, Magneziu, Fosfor și au un conținut foarte ridicat de Calciu.
- Guava e o sursă foarte bună de acizi grași Omega 3 și Omega 6, vitaminele A, C, E, K și acid folic. Acestea conțin din abundență și minerale mai rare minerale precum Cupru, Mangan sau Zinc, dar și Potasiu, Fosfor și Magneziu.
Gust fructe exotice
Gustul fructelor exotice poate fi, în unele cazuri, o adevărată experiență. De la micile kumquat, care se mănâncă cu tot cu coajă, la urât mirositorul durian și miezul să cremos, atât de apreciat în țările asiatice, fructele exotice deschid ușa unor arome și savori de care altfel nu ne-am putea bucura.
Unele fructe exotice seamănă la gust cu fructele autohtone, cum este cazul fructelor litchi, care seamănă foarte mult cu strugurii. Altele pot combina gustul a 2 sau chiar mai multe fructe, cum e cazul fructului kiwano, care combină gustul de pepene cu gustul de castraveți.
În același timp, unele fructe exotice au arome unice, care nu pot fi comparate cu nimic altceva, cum este cazul vestitului avocado. Unele dintre fructe sunt foarte dulci, altele sunt acre sau chiar amare, însă gustul, combinat cu mirosul și textura lor e motivul pentru care le ținem minte.
În funcție de gustul și aroma lor, fructele se împart în 5 mari categorii:
- Citrice – portocale, grepfrut, kumquat, madarine
- Acidulate – mere, pere, piersici, quince
- Astringente – gutui, afine, fructe açai
- Zaharoase – banane, castane
- Uleioase – nuci, alune, fistic, migdale
De asemenea, există fructe cu un gust aparte, ca în cazul roșiei (da, roșia este un fruct), care este o combinație între 5 gusturi (există 5 gusturi acum, iar roșia e „vinovată” pentru asta). Pe lângă dulce, acru, sărat și amar, roșia mai are și gustul umami sau gustul savorii, care provine de la receptorii gustativi specifici glutamaților.
Ce fructe exotice se găsesc în România
Deși piața fructelor exotice nu e la fel de diversificată în România așa cum e în multe țări, în ultimii ani au început să-și facă loc în magazine multe specii noi, care nu se puteau găsi în trecut. Acum fructele precum avocado, kaki sau mango sunt aproape omniprezente în supermarketurile din țară și noi sortimente continuă să apară în fiecare zi.
Astăzi putem găsi destul de ușor în România multe fructe exotice precum: avocado, fructe de cactus, mango, litchi, fructul pasiunii, guava, kiwano, fructul dragonului, kumquat, papaya, physalis, sau chiar mangustan. Cu toate acestea, încă există multe fructe exotice deosebite, la care accesul nostru e foarte limitat; printre acestea se numără jackfruit, fructele açai, durian, lonquat, fructele noni și multe altele ce abia așteaptă să fie descoperite.
Fructele exotice au un farmec deosebit, nu doar pentru că ne dau ocazia să încercăm gusturi noi și inedite, ci pentru că ne permit, într-un fel să călătorim în alte țări, acolo unde merele și perele sunt fructe exotice. Prin fructele exotice putem să ne bucurăm, chiar și numai pentru o clipă de cele mai frumoase arome și savori pe care Pământul ni le poate oferi.
Surse foto: Deposit Photos