Kiwano – pepenele cu coarne și miez de gelatină

kiwano

Kiwano este originar din Africa Sub-Sahariană, unde crește sălbatic. Fructul este consumat de multă vreme, mai ales în vremuri de secetă. Kiwano este un fruct tradițional în Africa și este cunoscut pentru potențialul său de a îmbunătăți nutriția, fiind folosit și ca sursă de apă în perioadele secetoase. Acesta este, de asemenea, consumat ca supliment alimentar de către populația locală.

 

Istoric

În Zimbawe este numit gaka sau gakachika și este consumat, de regulă ca gustare sau în salată. Acest fruct este o sursă foarte bună de vitamine pentru locuitorii Africii Sub-Sahariene, mai ales datorită conținutului ridicat de vitamina C și a miezului foarte bogat în fibre.

Kiwano a fost introdus în Noua Zeelandă în 1930, iar de atunci Noua Zeelandă a devenit principalul cultivator al acestui fruct. Deși este cultivat, kiwano este în același timp și o buruiană invazivă, lucru care se întâmplă deseori cu plantele introduse într-un mediu nou.

În România, kiwano este comercializat și sub denumirea de melano. Kiwano este oarecum o noutate pe piața fructelor, întrucât a început să fie cultivat doar de puțin timp în Noua Zeelandă și în unele state mai secetoase din SUA.

Unde crește kiwano

Fiind o plantă iubitoare de căldură, vom înâlni kiwano în zone secetoase și călduroase. Kiwano crește în Africa, de regulă în sălbăticie, însă a început să fie cultivat și în alte zone cu climă caldă, atât ca fruct decorativ cât și ca fruct pentru consum. Principalii cultivatori de kiwano sunt: Noua Zeelanda, Kenya, SUA și Israel.

S-ar părea că fructul care crește în sălbăticie are un gust mult mai intens decât cel cultivat, însă ceea ce este cu adevărat deosebit la acest fruct , este conținutul său gelatinos. Miezul pepenelui cu coarne seamănă cu o gelatină transparentă în care plutesc samburii fructului. Fructul se poate consuma chiar cu lingurița direct din coajă.

kiwano

Aspect kiwano

Kiwano, numit și pepenele cu coarne (eng. „horned melon”), după aspectul său inedit, este o plantă agățătoare. Numărul de fructe pe care le poate produce o plantă kiwano variază foarte mult, între 12 și 100 de fructe.

Când este copt, kiwano are o coajă de culoare portocalie, iar miezul din interior este verde închis. Coaja fructului este acoperită de țepi foarte asemănători cu niște coarne, de unde și denumirea sa (pepenele cu coarne). Textura miezului acestui fruct este foarte asemănătoare cu cea a castravetelui, având însă mai mulți sâmburi decât acesta.

Kiwano proprietăți

Kiwano sau melano conține catități importante de nutrienți: vitamina C, vitamina E, vitaminele B3, B5 și B6, thiamină, niacină și riboflavină. Fructul este, de asemenea, o sursă excelentă de minerale precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu și zinc. Este format în proporție de 89% din apă și are foarte puține calorii.

Kiwano beneficii

Consumul „pepenelui cu coarne” poate aduce cu sine o serie de beneficii pentru organism. Dintre acestea, le trecem in revistă doar câteva:

  • Îmbunătățește vederea – Kiwano conține contități importante de vitamina A, un nutrient vital pentru buna funcționare a retinei. Vitamina A împiedică degradarea funcțiilor oculare și menține buna funcționare a retinei.
  • Împiedică degradarea funcțiilor cognitive – Deși mulți nutrienți pot avea un efect pozitiv asupra creierului, vitamina E, prezentă din plin în acest fruct, este cunscută ca fiind o piedică în calea bolilor precum Alzheimer sau demență.
  • Îmbunătățește funcțiile metabolice – Kiwano conține zinc, un mineral foarte important pentru producția de proteine, care, la rândul lor, sunr necesare pentru reparația organelor, celulelor, țesuturilor și vindecarea rănilor.
  • Are proprietăți antioxidante – Pepenele cu coarne conține alfa-tocoferol, un tip foarte puternic de antioxidant al vitaminei E. Acesta ajută foarte mult la buna funcționare a vaselor sangvine și a celulelor nervoase, precum și la înlăturarea radicalilor liberi din organism.

kiwano fruct

Kiwano riscuri

Nu am putut găsi riscuri relevante asociate cu consumul acestui fruct.

Calorii Kiwano

CategorieInformații nutriționaleProcentaj
Valoare Energetică44 Kcal
Carbohidrați7,56 g3%
Proteine1,78 g4%
Grasimi1,26 g2%
Colesterol0 mg0 mg
Fibre4,68 g

Cum se consumă kiwano

Kiwano este foarte ușor de pregătit pentru consum. Coaja fructului este, de fapt, compusă din două jumătăți. Tot de trebuie să faceți este să tăiați fructul pe lungime, în zona de mijloc, acolo unde se îmbină cele doua jumătăți de coajă.  Acesta poate fi tăiat și invers pe lățime și poate fi consumat direct din coajă. S-ar părea însă că metoda preferată de consum a acestui fruct este cu lingurița, direct din coajă, întrucât textura gelatioasă a miezului permite acest lucru.

Unii consumă chiar și coaja fructului, care s-ar părea că este într-adevăr comestibilă, însă majoritatea consumatorilor preferă doar miezul.

Cum se alege Kiwano

Gustul pepenelui cu coarne este o combinație de arome între castraveți, kiwi și banane. Kiwano are o aromă deosebită, deci este important să alegem de la bun început un fruct bine copt, ca să ne putem bucura de gustul său inedit.

Atunci când este copt, coaja sa are o culoare portocalie pronunțată și trebuie sa cedeze ușor atunci cand strâgem fructul. Atunci când coaja este foarte rigidă și are o nunță verde, nu este copt. Dacă nu puteți găsi la magazin unul copt, puteți aștepta până se coace, întrucât aceste fructe se coc în continuare și după ce au fost culese.

2 thoughts on “Kiwano – pepenele cu coarne și miez de gelatină”

  1. Pingback: Inghetata de kiwano - Fructe exotice

  2. Pingback: Desert simplu cu kiwano - Fructe exotice

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.