Grapefruit – hibridul familiei citrice

grapefruit

Istoria grapefruitului este una dintre cele mai recente. Grapefruitul s-a născut foarte recent, față de alte fructe pe care le consumăm. De asemenea, merită a fi menționat și faptul că grapefruitul nu este o specie de sine stătătoare. Fructul este în realitate un hibrid, rezultat în urma unei încrucișări accidentale.

Istoria acestui fruct începe în momentul în care Căpitanul Chaddock a adus semințe de pomelo în Jamaica în secolul 18. Grapefruitul s-a născut în urma încrucișării accidentale între portocalul jamaican și acel pomelo adus de Căpitanul Chaddock. Astfel, în anul 1750 s-a născut primul grapefruit din istorie.

În 1823, contele Odet Philippe a adus grapefruitul în Florida. Au avut loc noi încrucișări din care au rezultat câteva variații noi ale fructului precum tangelo (1931) și oroblanco (1984). Grapefruitul s-a numit shaddock sau shattuck până în secolul 19. Numele său din prezent provine de la felul în care cresc fructele de grapefruit, care seamănă cu un ciorchine de struguri (grape).

Unde crește grapefruitul

Grapefruitul crește în zone cu climă calda, subtropicală. Cel mai mare exportator de grapefruit din lume este de departe China (3,8 mil. tone), urmată de SUA (1,04 mil. tone), Mexic (0,4 mil. tone), Tailanda (0,32 mil. tone) și Africa de Sud (0,3 mil. tone).

Aspect grapefruit

Grapefruitul are multe varietăți, de culori și mărimi diferite. Există grapefruit alb, grapefruit roz și chiar grapefruit roșu. De regulă, soiurile pot fi distinse unul de altul după culoarea cojii care capătă nuanțe diferite, în funcție de culoarea miezului.

Arborele de grapefruit are o înălțime cuprinsă între 5m și 13m în funcție de soi. Un arbore de grapefruit poate produce aproximativ 12 kg de fructe la prima recoltă, ajungând până la 125kg la maturitate.

Grapefruit proprietăți

Grapefruitul este un fruct citric cu foarte multe proprietăți nutritive. Este foarte bogat în fitonutrienți precum licopenul, vitamina A și betacaroten. Fiind un fruct citric, grapefruitul conține și foarte multă vitamina C. Acest fruct are niveluri foarte scăzute de grăsimi saturate, colesterol și sodiu și este o sursă foarte bună de fibre.

Grapefruitul conține vitaminele A, C, E, B6, thiamină, niacină și riboflavină. Acest conține și minerale importante pentru organism precum calciu, fosfor, potasiu, magneziu și fier.

grapefruit fruct exotic

Beneficii grapefruit

Vom prezenta mai jos o parte din beneficiile pe care ni le aduce consumul de grapefruit:

  • Este o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută organismul să-și dezvolte rezistența împotriva agenților infecțioși și a radicalilor liberi.
  • Reduce colesterolul – deși grapefruitul nu are deloc colesterol în compoziția sa, o parte din compușii prezenți în acest fruct ajută la reducere colesterolului LDL (colesterolul rău) și la creșterea nivelului de colesterol HDl (colesterolul bun).
  • Reduce aciditatea – deși conține la rândul său acid, Ph-ul acidului citric din grapefruit este mai mic decât PH-ul acidului din stomacul nostru, așa că în stomac are loc o reacție alcalină după digestie, ce face ca excesul de acid gastric să fie neutralizat.
  • Reduce riscul de diabet și ameliorează simptomele acestuia – diabeticii nu pot consuma majoritatea fructelor din cauza conținutului lor ridicat de zahăr. Vestea bună este că ei pot consuma grapefruit fără griji. În plus, consumul de grapefruit ajută la reducerea nivelului de zahăr din organism.

Riscuri grapefruit

Există și unele riscuri asociate cu consumul de grapefruit. Consumul de grapefruit poate afecta buna funcționare a unor medicamente și este cunoscut faptul că acesta neutralizează efectul anticoncepționalelor. În cazul în care urmați un tratament, este recomandat să verificați dacă asimilarea medicamentelor poate fi afectată de consumul de grapefruit.

Calorii grapefruit

Grapefruitul este un fruct cu un conținut redus de calorii. 100 de grame de grapefruit conțin 42Kcal. O mare parte din caloriile grapefruitului provin din zaharuri.

CategorieInformații nutriționaleProcentaj
Valoare Energetică 42 Kcal2%
Carbohidrați10,7g 4%
Proteine 0,8g 2%
Grasimi 0g0%
Colesterol 0g0%
Fibre 2g6%

 

Cum se consumă grapefruitul

Grapefruitul se curăță foare ușor. Acesta este acoperit de o coajă tare care trebuie îndepărtată. După îndepărtarea cojii, vom observa ca fructul este acoperit cu o pieliță albă, de unde provine în mare parte gustul amar al fructului. Aceasta poate fi îndepărtată sau poate fi păstrată, în funcție de preferințe. După ce a fost curățat, fructul poate fi consumat ca atare. Grapefruitul poate fi, de asemenea, tăiat în jumătate și consumat direct din coajă.

Cum se alege grapefruitul

Grapefruitul are o formă rotundă și apare în 3 nuanțe: roz, alb și roșu. În România însă, cel mai des, vom găsi grapefruit roz sau alb. Selecția acestui fruct nu este foarte dificilă. Dacă vrem însă să alegem grapefruituri de bună calitate trebuie să fim atenți la grosimea cojii, la volumul fructului și la greutatea sa. Cu cât este coaja mai subțire și fructul mai voluminos și mai greu, cu atât conținutul va fi mai gustos. O coajă foarte groasă este un semn că fructul nu este bine copt. Nu în ultimul rând, daca observați grapefruituri cu mici pete gri-maronii, nu le evitați, întrucât aceste mici pete sunt un semn clar că fructul este bine copt și că va fi foarte dulce.

Summary