Kiwi – unul dintre cele mai hrănitoare fructe

kiwi

Un kiwi conține vitamina C cât două portocale și potasiu cât o banană. Are foarte multe fibre și, nu în ultimul rând, este foarte gustos. Aroma acestui fruct este una deosebită, iar miezul kiwi-ului este folosit la cele mai gustoase deserturi. O particularitate foarte interesantă este că, la kiwi, este comestibilă și coaja, care este chiar indicată întrucât s-ar părea că triplează conținutul de fibre al fructului.

Istoric

Kiwi a apărut în China, pe valea râului Yangtze. Kiwi era considerat drept o delicatesă de către marii hani ai Mongoliei care apreciau foarte mult culoarea și aroma deosebită a fructului. Către mijlocul secolului 19, kiwi și-a făcut drum și către alte țări unde era numit agrișă chinezească.

Kiwi a fost crescut în scopuri comerciale și exportat prima dată de Noua Zeelandă. Primul kiwi a ajuns în Marea Britanie abia în anul 1953. Ulterior, în 1962 un importator de fructe și legume din California a importat fructul la cererea unui cumpărător. Acesta l-a denumit ,,kiwifruit’’ (fructul kiwi) datorită asemănării sale cu pasărea kiwi, pasărea națională a Noii Zeelande. Până la sfârșitul anilor ’60 California începuse să producă propriile sale fructe kiwi.

În 1992 kiwi a fost inclus pe lista celor mai hrănitoare 10 fructe din lume, datorită conținutului său bogat în vitamine și nutrienți.

Unde crește kiwi

Kiwi poate fi crescut în majoritatea climatelor temperate atâta timp cât verile sunt suficient de calde. Principalii exportatori de kiwi sunt Italia (384 mii tone), Noua Zeelandă (376 mii tone), Chile (240 mii tone), Grecia (161 mii tone) și Franța (62 mii tone).

Aspect kiwi

Kiwi are o formă ovaloidă și este acoperit cu o coajă de culoare verde-maroniu. Coaja are o particularitate interesantă; este acoperită de perișori mici și aspri. Miezul fructului este de culoare verde și conține multe semințe mici, de culoare neagră. Kiwi cântărește aproximativ 100g.

Kiwi crește pe un arbust cu vițe lungi care pot ajunge la o lungime de 9m. O viță matură poate produce până la 90 de kilograme de kiwi.

kiwi beneficii

Kiwi proprietăți

Kiwi are un nivel foarte scăzut de grasimi saturate, colesterol și sodiu. Este o bună sursă de fibre (mai ales dacă este consumat cu tot cu coajă), vitamina E și potasiu și este o foarte bună sursă de vitamina C și vitamina K.

Kiwi conține vitaminele: A, C, E, K, B6, thiamină, niacină și riboflavină. Acest fruct conține, așa cum am arătat mai sus, și cantități însemnate de minerale precum: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, mangan și zinc.

Kiwi beneficii

Acest fruct este un deliciu tropical cu foarte multe beneficii pentru organism. În medie, un fruct kiwi are de două ori mai multă vitamina C decât o portocală. Consumul fructelor kiwi poate aduce cu sine o serie de beneficii pentru organism, beneficii dintre care le amintim pe cele mai importante:

  • Ameliorează problemele de somn – Un studiu efectuat asupra adulților cu probleme de somn, a concluzionat că fructele kiwi ajută la regularizarea ciclurilor de somn si pot îmbunătăți durata și eficiența acestuia.
  • Previne constipația – Numeroase studii au demonstrat că fructele kiwi au un ușor efect laxativ și ar putea fi folosite drept supliment alimentar, în special pentru indivizii în vârstă care suferă de constipație.
  • Înfrumusețează pielea – Colagenul, substanța de susținere a pielii, este direct influențat de catitatea de vitamina C care intră in organism. Vitamina C este un antioxidant care previne daunele asupra organismului produse de soare, poluare și fum, netezește ridurile și îmbunătățește textura pielii.

Kiwi riscuri

  • Kiwi este un fruct sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este consumat în catități normale. Acest fruct poate provoca însă unele reacții destul de neplăcute celor care sunt alergici la kiwi (vomă, diaree și urticarii).

Kiwi Calorii

Kiwi are 61 de calorii per suta de grame. O mare parte dintre aceste calorii provin din zaharuri.

CategorieInformații nutriționale
(per 100 grame)
Procent
(din doza zilnică recomandată)
Valoare Energetică61 Kcal3%
Carbohidrați14,7 g5%
Proteine1,1 g2%
Grasimi0,5 g1%
Colesterol0 mg0%
Fibre3 g12%

*Calculele au fost efectuate pentru o cantitate de 100g.

kiwi

Cum se consumă kiwi

Fructul kiwi poate fi consumat în mai multe moduri. Vom încerca sa trecem în revistă cele mai cunoscute și cele mai populare modalități de consum ale acestui fruct. Iată care sunt principalele modalități de curățare ale kiwi-ului:

  1. Întrucât coaja acestui fruct este comestibilă, kiwi poate fi consumat chiar ca un măr, mușcând efectiv din fruct. De asemenea, să nu uităm că, atunci când consumăm un kiwi cu tot cu coajă, aportul de fibre al fructului este de 3 ori mai mare.
  2. Tăiați fructul în jumătate și consumați miezul cu o lingură. Miezul este ușor de separat de coajă, ceea ce face fructul foarte ușor de consumat.
  3. Curățați coaja fructului cu un cuțit de cojit și apoi taiați fructul felii. Acesta poate fi consumat apoi cu furculița sau direct cu mâna dacă nu vă deranjează să vă murdăriți puțin.

Cum se alege kiwi

Căutați fructe mai moi care să cedeze atunci când apăsați pe ele. Atunci când este bine copt, kiwi va avea o consistență mai moale. Fructele foarte rigide nu sunt încă bine coapte. Kiwi-ul care este copt trebuie să aibe un miros aromat de citrice iar culoarea fructelor trebuie să fie verde-maronie și trebuie să fie uniformă. Încercați să evitați fructele care au o coajă zbârcită sau care sunt prea moi întrucât acestea sunt semne că fructul este prea copt sau chiar stricat.