banner boardroom

Kumquat – portocalele care se mănâncă cu tot cu coajă

kumquat

Fructul kumquat este, în esență, o portocală în miniatură în ceea ce privește aspectul și, într-o anumită măsură, gustul. Diferența fundamentală între cele două nu este însă dimensiunea, ci faptul că fructele kumquat sunt singurele fructe citrice din lume care se consumă cu tot cu coajă.

Istoric

Kumquat este un fruct nativ zonei Asiei de Sud și regiunii Pacificului. Denumirea fructului provine din cuvintele cantoneze kam kwat care înseamnă ,,portocală de aur’’. Cea mai veche referință la acest fruct poate fi întâlnită în literatura chineză în secolul 12. Fructele kumquat au fost cultivate multă vreme în India, Japonia, Asia de sud-est, Filipine si Taiwan.

Kumquat a fost introdus în Europa de către Robert Fortune în 1846. Fructul a fost introdus în America de Nord la sfârșitul secolului 19. Deși la început a fost crescut în scopuri ornamentale, datorită creșterii populației si a economiei asiatice, kumquat a început să fie crescut și în scopuri comerciale.

Unde crește kumquat

Fructul kumquat crește atât în zone cald cât și în zone cu climă temperată. Deși are nevoie de veri călduroase (între 270 și 380 C), poate rezista iarna la temperaturi de până la -100 C. Cel mai mare exportator de kumquat este China, urmată de Brazilia, Mexic, Spania și SUA.

Aspect kumquat

Kumquat este un fruct citric de mărimea unei măsline mari. Coaja sa este de culoare portocalie și are o formă ovaloidă. Kumquat seamănă cu o portocală alungită în miniatură. Diferența este că, spre deosebire de portcale fructele kumquat se consumă cu tot cu coajă, acesta fiind sigurul fruct citric din lume a cărui coajă este comestibilă.

Arbustul care produce fructele kumquat are o înălțime cuprinsă între 2,5 și 4,5m. Crește greu și are un aspect îndesat, compact.

kumkuat

Kumquat proprietăți

Kumquat este un fruct citric plin de vitamine și nutrienți, fiind, de asemenea, o sursă foarte bună de fibre. Ca în cazul tuturor fructelor citrice, kumquat conține o cantitate însemnată de vitamina C.

Acest fruct conține vitaminele: A, C, E, B6, thiamină, riboflavină, niacină și colină. Kumquat conține, de asemenea, și multe minerale precum: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru și mangan.

Kumquat beneficii

Consumul de kumquat prezintă o serie de beneficii pentru sănătatea organismului. Dintre acestea, le listăm aici pe următoarele:

  • Îmbunătățește sistemul imunitar – Datorită conținutului lor ridicat de vitamina C, fructele kumquat îmbunătățesc răspunsul antiviral al organismului, ajutându-ne să luptăm mai eficient cu răceala, gripa sau alte boli de acest fel.
  • Combate constipația – Fiindcă se consumă cu tot cu coajă, aceste fructe aduc un aport ridicat de fibre în organism, care ajută la mișcările tractului digestiv și previn consipația.
  • Înfrumusețează pielea – Conținutul ridicat de vitamina C din fructele kumquat stimulează producția de colagen a organismului. Colagenul este o proteină care ne ajută la menținerea integrității structurale a vaselor sangvine și a pielii, întârziind apariția ridurilor.

kumkuat

Kumquat calorii

Fructele kumquat au 71 Kcal per 100 de grame. Cea mai mare parte a acestor calorii provin din zaharuri.

CategorieInformații nutriționaleProcent
(din doza zilnică recomandată)
Valoare Energetică71 Kcal4%
Carbohidrați15,9g5%
Proteine1,9g4%
Grasimi1g1%
Colesterol0g0%
Fibre6g26%

*Calculele au fost efectuate pentru o cantitate de 100g.

Cum se consumă fructele kumquat

Fructele kumquat se consumă ca atare, cu tot cu coajă. Puteți, de asemenea, să le adăugați la salate, la prăjituri și chiar la sosuri. Coaja lor are un gust dulce și foarte aromat, care se îmbină perfect cu miezul acrișor, al fructului. Gustul fructelor este foarte asemănător cu cel al portocalelor, însă este mult mai concentrat, iar coaja lor dulce le dă o savoare inedită.

Cum se aleg fructele kumquat

Selecția acestor fructe nu este una foarte dificilă. Tot ce trebuie sa facem este să ne asigurăm că fructele nu sunt foarte moi sau zbârcite și că fructele au o culoare portocalie aprinsă, întrucât nuanța verde este un indicator ca fructul nu este suficient de copt.

Summary
Kumquat - portocalele care se mănâncă cu tot cu coajă
Article Name
Kumquat - portocalele care se mănâncă cu tot cu coajă
Description
Kumquat este singurul fruct citric complet comestibil de la coajă la pulpă. Afla aici tot ce trebuie sa stii despre acest fruct exotic foarte aromat.
Publisher Name
Fructe exotice

7 thoughts on “Kumquat – portocalele care se mănâncă cu tot cu coajă”

  1. Pingback: Cocktail cu Kumquat - Fructe exotice

  2. Pingback: Fructe kumquat confiate - Fructe exotice

  3. Pingback: Salata Salsa cu Kumquat - Fructe exotice

  4. Pingback: Calorii fructe exotice - Fructe exotice

  5. Pingback: 8 retete cu kumquat care iti vor scoate monotonia din bucatarie - Fructe exotice

  6. Pingback: Caipirinha cu kumquat si miere: un cocktail de inspiratie braziliana - Fructe exotice

  7. Pingback: Corcoduse la borcan Pasta de zarzare pentru acrit ciorba - simonacallas

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *