Cuprins
- Istoric fructul dragonului (pitaya)
- Unde cresc fructele Pitaya
- Aspect fructul dragonului (pitaya)
- Proprietăți fructul dragonului (pitaya)
- Beneficii fructul dragonului (pitaya)
- Riscuri pentru fructul dragonului (pitaya)
- Pitaya calorii
- Cum se aleg fructele pitaya
- Cum se curăță fructul pitaya
- Ce gust au fructele pitaya
- Cum se mănâncă fructele pitaya
Pitaya, pitahaya sau, cum este larg cunoscut, fructul dragonului, este este rodul a mai multor soiuri de cactuși de origine sud americană. De obicei, fructele pitaya sunt recunoscute a fi rodul soiul de cactus Stenocereus, în timp ce fructele pitahaya sau fructele dragonului sunt rodul soiului Hylocereus. Florile acestor cactușilor au o durată de viață de o singură noapte, timp suficient pentru polenizare.
Istoric fructul dragonului (pitaya)
Fructele dragonului sunt originale din Mexic, Guatemala, Costa-Rica, El Salvador și nordul Americii de Sud. Conform literaturii aztece, fructele pitaya au fost descoperite în secolul al XIII-lea. Fructul dragonului era cunoscut sub numele de Pitaya, până când a fost renumit de vânzătorii din Asia pentru a capta interesul clienților. Conform legendei care a inspirat numele, fructele pitaya au fost create de creaturi mitice scuipătoare de foc. În timpul lupții, atunci când dragonii scuipau foc, ultimul lucru care ieșea după flăcări era fructul dragonului. După ce dragonul a fost înfrânt în luptă, fructul dragonului era luat și prezentat împăratului în semn de victorie.
Fructele pitaya au fost introduse în Vietnam de peste un secol de către francezi. Inițial, în Vietnam, fructele dragonului erau crescute pentru rege, însă acesta a devenit popular în ordinul celor înstăriți. În prezent, cea mai mare cantitate exportată de fructe din Vietnam este reprezentată de pitaya. Fructele dragonului sunt cultivate în mai bine de 20 de țări, printre care: Thailanda, Israel, Australia, China și Indonesia.
Unde cresc fructele Pitaya
Planta fructului dragon are nevoie de un climat tropical sau subtropical, unde poate fi ferită de temperaturi scăzute. Însă aceasta are nevoie de umbră, prea multă expunere la soare putând să ucidă planta. Acești cactuși sunt cățărători și au nevoie de un suport pentru a crește. Odată ce devine matură, planta formează rădăcini aeriene din ramuri.
Cactușii producători de fructe pitaya pot fi crescuți și în ghiveci. Un astfel de cactus are nevoie de un sol nisipos cu pH 6-7. Este recomandat ca pământul de grădină să fie amestecat cu nisip. Planta trebuie udată doar atunci când solul este complet uscat.
Aspect fructul dragonului (pitaya)
Aspectul fructelor pitaya diferă de la soi la soi, însă toate au câteva caracteristici comune, precum forma ovală alungită cu frunze asemănătoare unor solzi și semințele mici și negre. De asemenea, indiferent de soi, un fruct pitaya are între 10 și 15 cm și cântărește aproximativ 220-340 de grame. Cele trei soiuri de fructul dragonului dulce sunt: Hylocereus undatus, Hylocereus costaricensis și Hylocereus megalanthus. Primul dintre acestea este cel asociat cu numele de fructul dragonului și are coaja roz, dar pulpa albă. Cel de-al doilea are atât coaja, cât și pulpa roșie. Ultimul este cunoscut drept fructul dragonului galben și are coaja galbenă, iar pulpa albă. De asemenea, pitaya galben este considerat cel mai rar dintre cele trei soiuri.
Proprietăți fructul dragonului (pitaya)
Fructul dragonului este foarte sănătos, fiind scăzut în calorii și bogat în antioxidanți. Pitaya este bogată în proteine și fibre. De asemenea, acesta conține caroten, vitaminele C, B, niacină și riboflavină. O sută de grame de pitaya cu pulpa albă conține 21 miligrame de vitamina C, aproximativ 34% din doza zilnică recomandată de vitamina C. În comparație cu alte fructe și legume bogate în vitamina C, pitaya conține jumătate din aceeași cantitate de portocale și de trei ori mai mult decât aceeași cantitate de morcov.
De asemenea, fructul dragonului este bogat și în minerale, precum magneziu, calciu, fosfor, fier și sodiu. Pitaya conține și fitonutrienți, necesari în prevenția a numeroase maladii. În plus, semințele acestui fruct conțin acizi grași precum acidul linoleic, acidul alfa-linoleic, omega 3 și omega 6.
Beneficii fructul dragonului (pitaya)
Datorită conținutului bogat în minerale, vitamine și fibre, fructele dragonului au extrem de multe beneficii asupra organismului, ajutându-ne să prevenim boli și să ducem un stil de viață mai sănătos. Uite care sunt principalele beneficii ale fructului dragonului:
Întărește imunitatea
Fructul dragonului este bogat atât în flavonoide, cât și în vitamina C, extrem de importante pentru sistemul nostru imunitar. Acesta nu doar conține vitamina C, ci este considerat unul dintre cele mai bogate fructe în vitamina C. Pitaya este bogat și în antioxidanți, importanți în reducerea radicalilor liberi. În plus, vitaminele B1, B2, B3, calciul, fosforul, fierul, proteinele, niacina ajută organismul să fie în cea mai bună formă.
Ajută sistemul digestiv
Fructul dragonului conține 1 gram de fibră per 100 de grame de pulpă, iar atunci când este uscat conține 10 grame de fibre per 100 de grame de fruct. De aceea, acesta este considerat un fruct bogat în fibre. Fibrele sunt necesare pentru un sistem digestiv sănătos, promovând mișcările peristaltice. Fructul dragonului este considerat benefic pentru digestie și datorită conținutului său de oligozaharidă, care funcționează precum un probiotic.
Previne diabetul
Pe lângă rolul lor important în digestie, fibrele stabilizează nivelul glicemiei în sânge. De aceea, unul din beneficiile fructului dragonului este prevenirea și tratarea diabetului. După consumarea anumitor alimente dăunătoare, pitaya poate ajuta la reducerea glicemiei.
Previne cancerul
Datorită albuminei vegetale, licopenului și a vitaminei C, unul dintre beneficiile fructului pitaya este prevenția împotriva cancerului. Albumina vegetală, în combinație cu vitamina C, este un antioxidant puternic ce ajută corpul în prevenția acestei boli. De asemenea, licopenul, care oferă culoarea plăcută a fructului, are efecte preventive împotriva cancerului de prostată, sân, plămâni, ficat sau de piele.
Îți menține corpul tânăr
Pe lângă efectul preventiv asupra bolilor, antioxidanții au un efect miraculos asupra corpului, mai ales asupra pielii. Antioxidanții din fructul dragonului, precum vitamina C, mențin pielea tânără, fermă și strălucitoare. Așa că, dacă vrei îți menții tinerețea, include fructul dragonului în dieta ta.
Riscuri pentru fructul dragonului (pitaya)
Chiar dacă fructele pitaya sunt sigure pentru consumul frecvent, în următoarele situații speciale se recomandă evitarea acestora:
Dacă ești însărcinată sau alăptezi
Chiar dacă consumul moderat de pitaya nu ar trebui să îți afecteze starea de sănătate sau bebelușul în timpul sarcinii, înainte de a mânca fructul dragonului este bine să te consulți cu medicul tău. Acesta ar putea avea reacții nefavorabile cu medicația pe care femeile le pot lua în timpul sarcinii. De asemenea, în perioada alăptării, este recomandat ca mamele să consume fructul dragonului în moderație pentru a nu afecta digestia acestora și a copiilor.
Dacă ai diabet
Chiar dacă fructul dragonului este recomandat pentru pacienții cu diabet, acesta trebuie consumat în cantități moderate. Deoarece acest fruct scade nivelul de glicemie din sânge, pitaya poate interveni și accentua efectele medicației pentru diabet. De asemenea, pacienții cu diabet trebuie să evite complet fructele pitaya uscate din cauza cantității mari de zaharuri.
Dacă consumi în cantități excesive
Chiar dacă nu ești însărcinată sau dacă nu ai diabet, tot nu este recomandat să consumi cantități mari de fructul dragonului. Datorită conținutului mare de fibre, mâncat în cantității excesive, efectele benefice asupra digestiei vor fi anulate, cauzând diaree și flatulență.
Pitaya calorii
Valoarea energetică | 60 | 2% |
---|---|---|
Carbohidrați | 11 g | 3,4% |
Proteine | 1,1 g | 2,1% |
Grăsimi | 0,4 g | 0% |
Colesterol | 0 mg | 0% |
Fibre | 3 g | 12% |
*Calculele au fost efectuate pentru o cantitate de 100 de grame.
Cum se aleg fructele pitaya
Fructele pitaya se aleg în funcție de culoare și textură. Un fruct pitaya copt are uniform o nuanță aprinsă de roz, ori de galben închis. Dacă acesta nu are o culoare uniformă și au pete înseamnă că sunt mult prea copți. Dacă la atingere, fructul este mult prea moale sau tare este fie prea copt, fie mai are nevoie de timp pentru a se coace. Acesta trebuie sa aibă o textură fermă, însă nu tare. Ultimul semn care îți arată că fructul este copt este mirosul aromat și tropical al acestuia.
Dacă te întrebi unde se găsește fructul dragonului, poți căuta la supermarketurile unde ai mai văzut fructe exotice sau online. Prețul fructului dragonului depinde de magazin și de producător.
Cum se curăță fructul pitaya
Uite care sunt pașii recomandați pentru a curăța cât mai ușor fructele pitaya:
- Spală bine fructul și usucă-l cu un șervețel.
- Taie fructul în jumătate folosind un cuțit bine ascuțit.
- Utilizând o lingură, desparte încet pulpa de coajă. Dacă fructul este copt, acest proces ar trebui să destul de ușor de realizat.
- Taie pulpa după preferință.
- Acum te poți bucura de fructul dragonului. Poftă bună!
Ce gust au fructele pitaya
Gust fructului dragonului poate fi diferit pentru fiecare. Însă, majoritatea oamenilor descriu gustul fructului ca o combinație de kiwi și pară sau kiwi și pepene. Însă, aroma fructelor variază puțin în funcție de soi.
Cum se mănâncă fructele pitaya
Fructele pitaya se pot consuma ca atare, după ce au fost curățate. Însă, dacă vrei să prepari un fel special cu pitaya, poți opta pentru: smoothie-uri, salată de fructe, cocktailuri, înghețată, prăjituri sau torturi cu fructul dragonului.