Ananas – cel mai aromat fruct tropical?

Planta ananasului (Ananasus Comosus) este specifică Americii de Sud, ea trăgându-se dintr-o zonă cuprinsă între sudul Braziliei și Paraguay. Foarte interesant este faptul că planta ananasului înflorește timp de 12 luni și abia în ultimele 6 luni se formeaza fructul propriu-zis. Ceea ce înseamna că, dacă vrei să cultivi ananas, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare.

Istoric

Nativii acestei zone sunt cei care au răspândit fructul pe tot întinsul Americii de Sud, acesta ajungând până în Caraibe, America Centrală și Mexic, unde a fost cultivat de mayași și azteci. Spaniolii sunt cei care au introdus ananasul în Filipine, Hawaii, Guam și chiar Zimbawe. Portughezii sunt cei care, nelăsându-se mai prejos decât spaniolii, au luat ananasul din Brazilia și l-au introdus în India. Ananasul a fost adus în Europa de Nord de către olandezi, care l-au preluat din colonia lor, Surinam. Așa a început frumoasa poveste a acestui fruct foarte ciudat, dar în același timp, foarte gustos.

ananas

Unde crește ananasul

Producția mondială de ananas se ridică la circa 25 de milioane de tone. Ananasul este cultivat cel mai intens în Costa Rica (2,7 mil. tone) urmată de: Filipine (2,5 mil. tone), Brazilia (2,5 mil. tone), Tailanda (2,2 mil. tone), India (1,8 mil. tone).

Aspect ananas

Aspectul ananasului este foarte ciudat. Ananasul are o culoare verde-aramie, iar în vârf are un smoc de frunze verzi, lunguiețe. Planta nu este una foarte mare, înălțimea ei fiind cuprinsă între 1 și 1,5m.

Ananas proprietăți

Ananasul conține vitaminele A, C, E și K. De asemenea, conține minerale precum calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, seleniu și zinc. Ananasul conține, de asemenea, bromelină, o enzimă care ajută foarte mult digestia prin dizolvarea proteinelor. Bromelina are și proprietăți antiinflamatoare, anticoagulante și anticancerigene. Studiile ne arată că un consum regulat de ananas ajută la combaterea artritei, indigestiei și a reducerii riscului de infestare cu viermi.

Ananas beneficii

Ananasul are următoarele beneficii:

  • Ajută sistemul imunitar – Ananasul conține jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina C, care este un antioxidant ce ajută la prevenția bolilor de inimă și a durerilor articulare.
  • Întărește oasele – Ananasul conține 75% din doza zilnică recomandată de mangan, un mineral esențial în construcția osoasă și a țesuturilor conectoare.
  • Previne bolile de ochi – Degenerarea retinei este o boală ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă, iar ananasul ajută la reducerea riscului de apariție al acestei boli.
  • Îmbunătățește digestia – Ca în cazul multor fructe sau legume, ananasul conține multe fibre care sunt necesare pentru buna funcționare a intestinelor, însă, spre deosebire de alte fructe, ananasul conține bromelină, o substanță care dizolvă proteinele, ajutând foarte mult la digestie.
  • Are proprietăți antiinflamatoare – S-ar părea că bromelina, o enzimă prezentă în ananas, are proprietăți antiinflamatoare și poate ajuta la reducerea inflamațiilor severe, precum și a tumorilor.

Și urmatoarele riscuri:

  • Diaree, greață sau dureri abdominale – Datorită cantității ridicate de vitamina C prezentă în ananas, consumul de cantități mari poate induce diaree, greață, dureri abdominale sau arsuri stomacale.
  • Iritații, stări de vomă și sângerări menstruale excesive – Bromelina (o enzimă prezentă în ananas), daca este consumată în cantități mari poate cauza iritații ale pielii, greață și poate induce sângerări menstruale excesive.

Nota: Riscurile indicate mai sus pot aparea doar în cazul consumului excesiv de ananas. Atunci când este consumat în cantități moderate, ananasul nu prezintă riscuri.

ATENȚIE!

Nu consumați niciodata ananas necopt sau suc facut dintr-un ananas care nu este copt. Consumul acestui fruct atunci când nu este copt este periculos pentru oameni și poate cauza diaree severă și stări de vomă acute.
ananas

Calorii ananas

Ananasul proaspăt are 50 Kcal, fiind unul dintre fructele cu puține calorii, în ciuda gustului său foarte dulce.

Informații nutriționale Procentaj
Valoare Energetică50 Kcal2,5%
Carbohidrați13,52 g10%
Proteine0,54 g1%
Grasimi
0,12 g<1%
Colesterol0 mg0%
Fibre1,40 g4%

Cum se consumă ananasul

Ananasul poate fi tăiat și curățat în multe moduri. Acesta trebuie curățat intotdeauna de coajă. Pentru a curăța ananasul de coajă, așezați fructul vertical (cu frunzele în sus) și începeți să tăiați coaja de sus în jos, răsucind totodată fructul, până ce toată  coaja este îndepărtată.

După îndepărtarea cojii și a smocului de frunze din vârful fructului, acesta se poate taia fie pe lungime, fie rondele. Un aspect ce trebuie menționat aici este că, atunci când tăiați ananasul este bine să indepartați miezul din mijlocul fructul, întrucât nu are gust bun.
ananas

Cum se alege ananasul

Deși fructele mai mari vor avea o proporție mai mare de pulpă comestibilă, calitatea acestora nu este mai mare decât cea a fructelor de o marime mai mică. Atunci când alegeți un ananas, asigurați-vă că acesta nu are zone moi, urme de mucegai sau puncte negre, intrucât toate aceste aspecte indică faptul că fructul a stat ,,cam mult’’ la raft.

Unii oameni verifică prospețimea ananasului ciocănind în coaja acestuia. Un ananas proaspăt, bine copt, ar trebui să scoată un sunet înfundat, pe când un fruct care sună a gol poate fi necopt sau de proastă calitate.

Ananasul incetează să se coacă imediat ce este cules, ceea ce înseamna că fructul ar trebui să aibe o aromă placută atunci când mirosim frunzele. Alegeți doar fructele care au o aromă dulce și placută la capătul cu frunze. Evitați-le pe cele care miros a mucegai, au un miros acru, fermentat.