Goji – între speculații și adevăr

fructe goji

Fructele Goji  (Lycium chinese) cresc în sudul Chinei, deși specia mai are o variație (Lycium barbarum) care crește în nordul Chinei. Informațiile despre aceste fructe se găsesc cu greu, întrucât majoritatea informațiilor despre fructele goji fac referire la beneficiile lor, unele reale și altele închipuite. Cert este că, înainte să ajungem la beneficiile lor, merită să aflăm mai multe despre aceste fructe și planta care le produce; numai așa vom putea face diferența între ceea ce este real și ceea ce este marketing.

Istoric

S-ar părea că aceste fructe se folosesc în China de peste 2000 de ani. Alte date sugerează că aceste fructe au folosite în Tibet acum 1700 de ani. Indiferent de caz, un lucru e clar. S-au folosit în special în scopuri medicinale, multe dintre legendele acelor vremuri sugerând chiar că fructele goji încetineau, sau, în cazul legendelor trase bine de păr, chiar opreau îmbătrânirea.

Există o legendă care povestește cum un nobil chinez, mergând pe un drum de țară, întâlnește o tânără care certa un om bătrân. Acesta o întreabă pe fată cum de își permite să vorbească astfel cu un om bătrân iar aceasta îi spune că bătrânul e nepotul ei și îl ceartă fiindcă a refuzat să mănânce fructe goji, motiv pentru care a îmbătrânit. Fata îi mai spune nobilului că are 300 de ani. Desigur acesta este un mit ridicol, dar s-ar parea că mare parte din ideile legate de fructele goji și proprietățile lor antiîmbătrânire se trag din aceste legende. Sau, și mai interesant, poate că aceste legende nici nu au existat vreodată și au început să apară numai odată cu primul export de fructe goji. Oricare ar fi adevărul, e clar că există și multe exagerări care se învârt în jurul acestor fructe faimoase și totodată misterioase.
fructe goji

Unde cresc fructele goji

Deși aceste fructe pot crește în aproape orice climat, principalul exportator la nivel mondial este China. De fapt, am putea merge mai departe și am putea ajunge la concluzia că mare parte din informațiile legate de proprietățile miraculoaselor fructe goji sunt exportate tot de China. De asemenea, mare parte din comercianții și importatorii de fructe goji sunt, de asemenea, din China.

Majoritatea fructelor goji crescute în scopuri comerciale din China sunt cultivate în provincia Ningxia Hui și în Xinjiang Uyghur, plantațiile întinzându-se pe 200,000 de hectare.

Aspect fructe goji

Fructele goji au culoare roșie, sunt de dimensiuni mici și seamănă ca formă cu stafidele, mai ales pentru că, de regulă, se vând uscate.

Planta goji este un mic arbust, asemănător, asemănător în multe aspecte cu maceșul nostru. Fructele goji cresc de-a lungul crengilor acestui arbust.

Fructe goji proprietăți

Fructele goji conțin vitaminele A și C, calciu și fier. O porție 100 de grame de fructe goji conține 180% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 32% din doza zilnică de vitamina C, 10% din doza de calciu și 50% din doza de fier.

Beneficii fructe goji

Aceste fructe au o concentrație scăzută de sodiu și o concentrație foarte scăzută de grasimi saturate și colesterol. Sunt o sursă bună de calciu și o sursă foarte bună de fibre, vitamina A, vitamina C, riboflavină, fier, potasiu, cupru, zinc și seleniu.

Fructele goji au următoarele beneficii:

 • Ajută la întărirea sistemului imunitar – Fructele goji conțin vitamina C, care este un antioxidant ce ajută la fortificarea sistemului imunitar.
 • Îmbunătățesc vederea – Conținutul foarte ridicat de vitamina A din fructele goji ajută la îmbunătățirea vederii și prevenirea degenerării maculare, ce apare odată cu vârsta.
 • Ajută la buna funcționare a inimii – Datorită conținutului bogat în fibre și antioxidanți al fructelor goji, acesta pot ajuta la regularizara concentrației de colesterol din sânge. Acest lucru reduce riscul de infarct.

Fructe goji

Beneficii false

Există numeroase beneficii închipuite atunci când vine vorba de consumul de fructe goji. Mai jos am listat câteva dintre ele, drept exemplu:

 • Fructele goji previn sau încetinesc îmbătrânirea – Nu există niciun fel de dovezi care să ateste acest lucru. Acest beneficiu este prezentat de regulă consumatorului din rațiuni de marketing și pentru creșterea vanzărilor.
 • Fructele goji reduc durerile articulațiilor – Deși mulți oameni atestă că fructele goji reduc durerile articulațiilor sau chiar vindecă artrita, nu există niciun fel de dovezi clinice în acest sens.

Riscuri:

 • Fructele goji pot afecta buna funcționare a unor medicamente. Dacă luați medicamente pentru diabet sau pentru presiune arterială efectele acestora pot fi afectate de consumul de fructe goji. Este, în consecință, recomandat să consultați medicul dumneavoastră înainte de a le consuma.

Calorii fructe goji

Fructele goji uscate au 83 Kcal per 100g.

 Informații nutriționaleProcentaj
Valoare Energetică83Kcal4%
Carbohidrați21g7%
Proteine11g22%
Grăsimi1g2%
Colesterol0g0%
Fibre8g32%

Cum se consumă fructele goji

Există multiple moduri prin care puteți integra fructele goji în dieta dumneavoastră, fie ca e vorba de salate, gustări sau mese complete. Fructele goji pot fi adaugate la supe, prăjituri, ceaiuri, cereale, salate sau deserturi. Ele pot fi consumate așa cum sunt, ca gustări între mese.

Cum se aleg fructele goji

Fructele goji au forme foarte asemănătoare unele cu altele. O diferență poate apărea în cazul culorii care poate apărea într-o nuanță de roșu foarte aprins atunci cand fructelor li s-a adăugat dioxid de sulf. Cu toate acestea, fructele goji apar de regulă în România direct ambalate, deci cel mai bine este să citiți cu atenție eticheta înainte de achiziționare.

7 thoughts on “Goji – între speculații și adevăr”

 1. Pingback: Paine cu fructe goji si banane – Fructe exotice

 2. Pingback: Batoane cu fructe goji - Fructe exotice

 3. Pingback: Batoane cu fructe goji - Fructe exotice

 4. Pingback: Trufe cu cacao, fructe goji si alune de padure - Fructe exotice

 5. Pingback: Cheesecake cu durian - Fructe exotice

 6. Pingback: Mic dejun cu fructe goji, avocado si fructe de padure - Fructe exotice

 7. Pingback: Calorii fructe exotice - Fructe exotice

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.