Cuprins
Kaki sau “mâncarea zeilor”, după traducerea din latină, este un fruct dulce, al cărui sezon începe în septembrie și se încheie în decembrie. Acesta provine din China și chiar dacă se comercializează doar două soiuri, fuyu si hachiya, există mai mult de 2000 de variații ale acestui fruct.
Istoric kaki
Fructul kaki este originar din China, unde sunt cultivate de secole peste 2000 de soiuri. Dar nu toate soiurile provin din China, unele sunt specifice Americii de Nord, unde coloniștii au crezut că acest fruct este necomestibil până au fost învățați de nativii americani că trebuie sa aștepte până în octombrie pentru ca fructul să se coacă.
În ciuda existenței acestui soi de dimensiunea unei boabe de strugure, americanii preferă soiul japonez. Acesta este o variație a unui soi adus din China acum multe secole și care a devenit fructul național al Japoniei. Acesta s-a strecurat și printre tradițiile japoneze, fiind una din mâncărurile tradiționale de Revelion.
În 1855, Matthew Perry a început comerțul dintre Japonia și vest. De acolo s-a întors în America cu puieți de kaki pentru a-i planta în Washington D.C. În 1870, pomii kaki au fost plantați în California.
China domina piața mondială când vine vorba de producția fructelor kaki cu 3 milioane de tone metrice anuale, de trei ori mai mult decât cantitatea produsă de celelalte țări combinate la un loc.
Unde crește kaki
Copacilor kaki le priesc zonele unde iernile sunt moderate, iar verile blânde, -17 grade Celsius este considerată minima temperaturii pe care o poate tolera un copac kaki . Datorită rezistenței scăzute la variațiile de temperatură mari, primăverile pot fi foarte dificile pentru kaki. Frunzele copacilor kaki se usucă și cad atunci când termometrele arată -3 grade celsius. Pomilor kaki nu le priesc verile călduroase, deoarece temperaturile ridicate dăunează scoarței copacului kaki.
Aspect kaki
Aspectul fructul kaki diferă de la soi la soi, culoarea acestuia poate varia de la o nuanță deschisă de portocaliu gălbui la o nuanță închisă de portocaliu roșiatic. De asemenea, depinzând de soi, fructul kaki variază ca și dimensiune între 1,5 cm și 9 cm. Forma fructului kaki poate fi și ea diferită în funcție de soi: sferică, în formă de ghindă sau în formă de bostan. De obicei, caliciul rămâne atașat de fruct după ce este cules, dar dacă fructul este copt poate fi ușor îndepărtat.
Kaki proprietăți
Kaki este un fruct exotic extrem de nutritiv, cu o compoziție ideală de vitamine, minerale și fitonutrienți. Este scăzut în grăsimi și are o cantitate moderată de valoare nutrițională. Fructele kaki sunt bogate în betacaroten și în minerale precum sodiu, magnesiu, calciu și fier. Studiile au arătat că 100 g de fruct kaki conțin de două ori mai multe fibre decât 100 g de măr, adică 80% din cantitatea recomandată zilnic de medici. În plus față de acesta, are mai mulți compuși fenolici care îndepărtează bolile cardiace.
Fructul kaki conține în componența sa următoarele vitamine: A, C , B6, K, B3, B2 și B1. Din cantitate recomadată pe zi de medici, 100 de grame de fruct kaki conțin 33% vitamina A , 13% vitamina C, 5% vitamina B6 si 18% magneziu.
Kaki beneficii
Kaki sunt fructe exotice delicioase, care ne oferă mult mai mult decât o gustare savuroasă. Datorită conținutului de minerale și vitamine, fructele kaki au multe beneficii medicale. Vom lista mai jos o parte din beneficiile acestui fruct:
Ajută la slăbit
Fructul kaki este sărac în calorii, 100 de grame având doar 70 kcal. De asemenea, acest fruct este bogat în fibre, ajutând să te simți sătul mai mult timp.
Protejează și îmbunătățesc vederea
Fructele kaki conțin luteină și zeaxantină, doi izomeri al alcoolului carotenoidic. Studiile au arătat că acești doi izomeri sunt extrem de eficienți în menținerea și îmbunătățirea vederii.
Ajută sănătatea sistemului digestiv
Datorită conținutului ridicat de fibre, fructele kaki iți va scădea riscul de apariție a cancerului de colon și, în general, îți vor oferi o digestie mai sănătoasă.
Previne cancerul
Fructul kaki conține antioxidanți puternici, care asigură apărarea organismul împotriva radicalilori liberi. Radicalii liberi sunt responsabili pentru apariția cancerului.
Împiedică îmbătrânirea
Radicalii liberi nu sunt doar responsabili pentru apariția cancerului, dar și pentru îmbătrânirea organismului. Aceștia atacă celulele pielii și accelerează procesul de îmbătrânire. Fructele kaki conțin antioxidanți și fitonutrienți, precum vitamina C, care încetinesc procesul de îmbătrânire.
Întăresc imunitatea
Datorită cantității mari de vitamina C conținute de fructele kaki, organismul tău va fi mai rezistent în fața răcelii.
Previn bolile cardiovasculare
Datorită cantității de potasiu conținută, fructele kaki sunt extrem de benefice pentru scăderea tensiunii și protejarea sistemului circulator.
Kaki riscuri
Consumat în cantități mari, fructul kaki poate cauza indigestie și disconfort gastric. Datorita sevei acestui fruct, nu ar trebui sa mănânci kaki, dacă ești constipat sau ai stomacul gol.
Kaki calorii
Valoarea energetică | 70 kcal | 3% |
---|---|---|
Carbohidrați | 19 g | 6% |
Proteine | 1 g | 1% |
Grăsimi | 0 g | 0% |
Colesterol | 0 mg | 0% |
Fibre | 3,6 g | 14% |
*Calculele au fost efectuate pentru o cantitate de 100 de grame.
Cum se alege kaki
Datorită sortimentului variat de soiuri de fruct kaki existent, aceleași reguli nu funcționează întotdeauna. De exemplu, pentru cele mai cunoscute soiuri de kaki, fuyu și hachiya, trebuie să le alegi în mod total diferit. Fructele kaki din soiul fuyu sunt coapte dacă sunt ferme, au forma similară cu cea a unei roșii și sunt portocalii-galbene, dar cele din soiul hachiya sunt moi și grele, de o nuanță de roșu închis cu dungi negre și într-o formă similară cu cea de inimă.
Fructele kaki din soiul fuyu, deoarece se manancă ferme, pot fi mâncate și înainte să se coacă complet, dar cele din soiul hachiya nu. Așa că dacă găsești fructe kaki din acest soi, mai lasă-le câteva zile în casă pentru a se coace complet înainte de a le mânca.
Cum se curăță kaki
Fructele kaki au o coajă cerată ce trebuie îndepărtată pentru a mânca pulpa. Pentru îndepărtarea învelișului exterior al fructului kaki îți recomandăm 6 pași simpli:
- Îndepărtează caliciul și frunzele fructului kaki.
- Spală fructul kaki bine.
- Pune-l pe un tocător și taie-l cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit în sferturi.
- Ia fiecare sfert pe rând și curăță-l de coajă precum un măr.
- Îndepărtează partea superioară a sferturilor de unde provenea caliciul.
- Taie sferturile în cuburi pentru a fi mai ușor de savurat.
https://www.youtube.com/watch?v=0pY3DpSwzBo
Ce gust are kaki
Fructele kaki au un gust dulce. Unii oameni aseamănă gustul lor cu cel al curmalelor, alții cu cel al roșiilor sau chiar cu gustul fructului mango. Gustul fructelor kaki, chiar dacă aduc aminte de alte fructe exotice, este unic și aromat.
Cum se mănâncă kaki
Modalitatea de consum a acestor fructe este strâns legată de soiul acestuia. Dacă vrei să mănânci un kaki din soiul fuyu, decojește-l precum este recomandat mai sus și mănâncă-l precum un măr. Dacă ai un fruct din soiul hachiya, taie-l în două jumătăți și mănâncă-le cu o linguriță. Fructele kaki în funcție de soi pot fi folosite pentru salate, dulcețuri, gemuri și prăjituri.
Diferența dintre kaki și sharon
Aceste doua fructe exotice sunt des confundate, datorită originii lor. Cel mai cunoscut soi de kaki este cel japonez, ei bine, fructul sharon își are originea din acest soi, fiindu-i schimbată proprietatea astrigentă. În afară de această diferență majoră, cele doua fructe exotice se deosebesc prin dimensiuni. Fructul sharon este mai mic în comparație cu fructul kaki japonez. Ca și valori nutriționale, diferențele dintre fructul sharon și cel kaki sunt minuscule, nedemne de luat în considerare.