Fructe de cactus, simbol al Mexicului

Fructe de cactus

Fructele de cactus, numite și smochine chumbo, sunt rodul plantei Opuntia ficus-indica originară din Mexic. Acestea nu numai că sunt delicioase, sunt și bogate în vitamine, minerale și fibre, având o mulțime de beneficii pentru corp. 

Istoric fructe cactus

Chiar dacă istoria fructelor de cactus este imprecisă, se cunoaște cu certitudine că Opuntia ficus-indica este originară din Mexic și că a fost cultivată în Maroc de mai mult de patru secole. Din Mexic, în secolul al XVI-lea, această plantă a ajuns în America, urmând a fi importată și în Asia, Australia și Europa. În prezent, Opuntia ficus-indica este cultivată în zonele semi-aride din Mexic, Africa, partea de sud a Statelor Unite ale Americii, sudul Asiei, Australia, sudul Europei și câteva insule cu climat temperat.

Pentru Africa de Sud și Etiopia, Opuntia ficus-indica este considerată o planta miraculoasă, fiind extrem de folositoare pe timpul secetelor. Aceasta constituie o parte bună din alimentația  a oamenilor și a animalelor pe parcursul secetei și a foametei care afectează aceste țări. Tocmai din acest motiv, Opuntia ficus-indica a fost importată și în nordul Etiopiei. Plantația de cactuși de acolo a ajuns în prezent la o dimensiune de 360 de hectare, reprezentând o problemă atât pentru oameni, cât și pentru animalele lor, care pierd terenul de pășunat.

Opuntia ficus-indica este prezentă în stema Mexicului, fiind un element important din legenda azteca care a inspirat modelul stemei. Conform acesteia, un trib nomad de azteci erau în căutarea unui semn divin care să îi indice spre locul unde vor construi capitala. Zeul acestora Huitzilopochtli le-a spus să caute un vultur care mănâncă un șarpe urcat pe un cactus care crește pe o stânca cufundată într-un lac. După 200 de ani de căutare au găsit acest loc în Lacul Texcoco și au construit capitala Tenochtitlan.

Dar aceasta nu este singura stema în care apare Opuntia ficus-indica. În stema Maltei din 1975 până în 1988, apare această specie de cactus pe o plaja însorită, alături de o barca, o vâsla și o furca.

Fructe de cactus

Unde cresc fructele de cactus

Cactușii din specia Opuntia ficus-indica cresc cu precădere în condiții tipice deșertului, în zone cu mult soare. În ciuda acestui fapt, acești cactuși pot tolera diferite temperaturi, nivele de umiditate și tipuri de sol. Opuntia ficus-indica este cea mai rezistentă specie de cactuși la temperaturi scăzute. Sezonul fructelor de cactus începe din primăvara timpurie și se încheie toamna. Aceștia sunt originari din Mexic, dar sunt crescuți și în Maroc, Africa, partea de sud a Statelor Unite ale Americii, Australia, sudul Europei și sudul Asiei.

Aspect fructe de cactus

Fructele de cactus cresc pe niște formațiuni ovale, turtite și pline de spini de diferite mărimi. Fructele sunt de formă cilindrică și variază ca și dimensiune între 5 și 7 cm. Acestea au o coaja groasa, plină de țepi mici, aproape invizibili. Culoarea cojii poate varia de la nuanțe de verde deschis sau galben, la nuanțe de galben-portocaliu, roz roșiatic, roșu închis sau chiar mov. Pulpa fructului poate și ea varia ca și culoare, putând fi albă, galbenă, roz sau mov. De asemenea, pulpa conține și niște semințe mici și tari.

Fructe de cactus

Fructe de cactus proprietăți

Fructele de cactus au numeroase beneficii pentru organism, fiind bogate în vitamine, minerale și fibre. Acestea sunt bogate în complexul de vitamine B, dar și în vitamina C. O porție de 21 ml conține un sfert din cantitatea zilnică de vitamina C recomandată pentru bărbați și o treime din cea recomandată pentru femei.

Un fruct și jumătate, conține aproximativ 10 grame de carbohidrați, 5,4 de fibre, 1 gram de proteină și mai puțin de un 1 gram de grăsime. Cantitatea de fibre conținută într-o porție de fructe de cactus este echivalentul a 14% din porția zilnică de fibre recomandată în dieta unui bărbat și 21% din dieta unei femei.

Fructele de cactus sunt foarte bogate în minerale, în special în cupru și magneziu. O porție de acest fruct conține 13% din cantitatea zilnică recomandată de cupru și  40% din cantitatea zilnică recomandată de magneziu pentru femei și 30% pentru bărbați.

Fructe de cactus beneficii

Datorită conținutului bogat în minerale, vitamine și fibre, fructele de cactus au extrem de multe beneficii asupra organismului, ajutându-ne să prevenim boli și să ducem un stil de viață mai sănătos. Uite care sunt principalele beneficii ale fructelor de cactus:

Previne cancerul

Fructele de cactus sunt bogate în flavonoide, polifenoli și betalaim. Acești antioxidanți neutralizează efectele radicalilor liberi.

Ajută la slăbit

Fructele de cactus sunt excelente pentru cei care doresc să piardă câteva kilograme, datoritâ conținutului caloric mic, numărului bogat de fibre și nutrienți.

Întărește sistemul imunitar

Cantitatea mare de vitamina C prezentă în fructele de cactus este extrem de benefică pentru întărirea sistemului imunitar, vitamina C stimulând producerea de leucocite.

Întărește oasele și dinții

Pentru a avea oase și dinți puternici, ai nevoie de o dieta bogată în calciu. Consumul de fructe de cactus este o modalitate excelenta de a-ți proteja oasele și dinții, datorită conținutului mare de calciu al acestora.

Protejează sistemul digestiv

Datorita conținutului mare de fibre, fructele de cactus te vor ajuta să scapi de constipație, balonare, dar și să previi cancerul de colon sau alte afecțiuni digestive.

Protejează inima

Fructele de cactus au numeroși compuși care contribuie la protejarea inimii. De exemplu, cantitatea mare de fibre conținută în aceste fructe te va ajuta să reduci nivelul de colesterol rău din organism.

Fructe de cactus

Fructe de cactus riscuri

Chiar dacă fructele de cactus sunt sigure pentru consumul frecvent, în următoarele situații speciale se recomandă evitarea acestora:

În timpul sarcinii și alăptării

Din cauza lipsei de informații legate de consumul fructelor de cactus în această perioadă, recomandăm evitarea acestor fructe.

Înainte de o operație

Nu consuma cu doua săptămâni înainte de o operație fructe de cactus, deoarece îți pot face greu de controlat nivelul glucozei din sânge.

În caz de diabet

Fructele de cactus pot scădea nivelul de glucoză din sânge, ducând la hipoglicemie. Așa că dacă ai diabet și dorești să mănânci aceste fructe îți recomandăm să îți monitorizezi nivelul glicemiei.

Fructe de cactus calorii

Valoarea energetica41 kcal2%
Carbohidrati9,6 g3%
Proteine0,7 g1%
Grasimi0,5 g1%
Colesterol0,0 mg 0%
Fibre3,6 g14%

*Calculele au fost efectuate pentru o cantitate de 100 de grame.

Cum se aleg fructele de cactus

Există mai multe modalități de a verifica dacă fructele de cactus sunt coapte, cea mai ușoară modalitate constând în verificarea spinilor. Dacă aceștia au căzut, înseamna că fructele de cactus sunt coapte. Dacă cumperi fructele de cactus, trebuie să iei în considerare faptul că spinii sunt periați de pe fructe înainte de a fi puse spre vânzare.

O altă modalitate de a verifica dacă fructele sunt coapte este după textură. Dacă acestea sunt ferme la atingere, înseamnă că sunt bune de mâncat. Mai poți verifica și după culoarea fructelor, astfel dacă acestea sunt verzi sau galben deschis, îți recomandăm să mai aștepți, iar dacă au o culoare galben-portocalie, roșie sau mov, le poți mânca.

Cum se curăță fructele de cactus

Datorită spinilor, îndepărtarea cojii unui fruct de cactus poate fi destul de dificilă. Uite care sunt pașii recomandați de noi pentru a curăța cât mai ușor fructele de cactus:

  1. Înțeapă fructul de cactus cu o furculiță și ridică-l cu ajutorul acesteia.
  2. Plasează fructul sub un jet puternic de apă pentru a-i curăța coaja de spini și de impurități.
  3. Pune fructul, tot cu ajutorul furculiței, pe o farfurie.
  4. Cu ajutorul unui cuțit, taie unul din capetele fructului.
  5. Întoarce fructul și taie și celălalt capăt.
  6. Cu ajutorul cuțitului realizează o incizie de-a lungul cojii, fără a tăia pulpa.
  7. Plasează cuțitul între pulpă și coajă și începe a le separa.
  8. Cu ajutorul furculiței ridică pulpa.

Fructe de cactus

Ce gust au fructele de cactus

Descrierea gustului fructelor de cactus depinde de la persoană la persoană. Unele persoane descriu aroma acestora fiind similară cu un amestec de smochină și prună, iar altele cu un amestec dintre zmeură și pepene verde.

Cum se mănâncă fructele de cactus

Cele mai multe persoane mănâncă fructele de cactus simple exact după ce le-au decojit. Altele prefera în loc să mai decojească fructul, să îl taie în două și să mănânce pulpa cu o linguriță. De asemenea, ai posibilitatea de a realiza gemuri sau alte rețete care conțin fructe de cactus.

Summary
Fructele de cactus, simbolul Mexicului (ghid complet)
Article Name
Fructele de cactus, simbolul Mexicului (ghid complet)
Description
Fructele de cactus sunt o oază de vitamine și substanțe nutritive. Află aici tot ce trebuie să știi despre cele mai gustoase fructe ale deșertului:
Author
Publisher Name
Fructe Exotice

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *