Pomelo – cel mai mare si cel mai vechi fruct citric

pomelo

Pomelo este unul din cele 4 fructe citrice originare, celelalte trei fiind reprezentate de citron, mandarin și papeda. Portocala, grapefruitul, minola, precum și alte variații sunt, în realitate, hibrizi rezultați în urma încrucișărilor dintre aceste 4 specii principale.

 

Istoric

Pomelo (citrus maxima) este originar din regiunea Oceaniei, din zona Malaeziei si a Indoneziei. Acesta A a crescut, de asemenea, în unele părți din China, în sălbăticie. Pomelo a fost cules și, ulterior, cultivat de chinezi timp de mii de ani. Cea mai veche relatare despre fruct este de acum 2000 de ani și se găsește în manuscrisul Yu Kung. Un pomelo a fost inclus în tributul oferit Împăratului Tayun care a domnit între 2205 î.H. – 2197 î.H.

Pomelo, la fel ca și portocala, au ajuns în Europa călătorind pe drumul mătăsii. În secolul 17, căpitanul Shaddock a introdus pomelo și pe continentele americane, unde, datorită încrucișării sale cu portocala, a dat naștere mult iubitului grapefruit.

Unde crește pomelo

Pomelo nu suportă deloc frigul. Acesta crește, de regulă în zonele cu clima tropicală și subtropicală Pomelo este cultivat intens în sudul Chinei și al Thailandei. Este cultivat, de asemenea, în sudul Japoniei, Taiwan, India, Malaezia, Indonezia, Noua Guinee și Tahiti.

Principalii cultivatori și exportatori de pomelo sunt: China (3.8 milioane tone), SUA (1,58 milioane tone), Mexic (0.41 milioane tone), Thailanda (0.32 milioane tone) și Africa de Sud (0,30 milioane tone).

pomelo

Aspect pomelo

Pomelo este un cel mai mare fruct citric; unele fructe ajung chiar până la o greutate de 2 kg. Coaja fructului poate fi de culoare verde, roșie, roz și galbenă. Miezul poate fi de culoare albă, galbenă sau roz. Pomelo are o formă rotundă, uneori puțin alungită.

Coaja este destul de groasă, în raportul cu dimensiunea fructului, ceea ce face ca pomelo să se strice mai greu decât alte fructe. Arborele care produce pomelo are o coroană foarte deasă, iar frunzele sale nu cad niciodată, rămânând verzi pe tot parcursul anului. Florile sunt foarte aromate, motiv pentru care sunt folosite deseori în parfumuri.

Pomelo proprietăți

Pomelo are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Este o sursă excelentă de fibre și vitamina C.

Pomelo conține următoarele vitamine: C (102% din doza zilnică recomandată), thiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6 și următoarele minerale: potasiu, fosfor, cupru, fier, magneziu, mangan și zinc.

Pomelo Beneficii

Pomelo este un fruct încărcat de vitamine și minerale. Fructul prezintă urmatoarele beneficii:

  • Întărește sistemul imunitar – Un singur pomelo conține 600% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Antioxidanții din vitamina ajută la creșterea acitvității globulelor albe din sânge și la eliminarea radicalilor liberi care pot afecta organele corpului.
  • Ajută la digestie – Pomelo conține mari 25% din doza zilnică recomandată de fibre. Fibrele ajută la îmbunătățirea digestie și elimină probleme precum constipația sau diareea.
  • Îmbunătățește circulația – Fructul este o sursă foarte bună de potasiu, întrucât conține 37% din doza zilnică recomandată. Potasiul este o substanță vasodilatatoare, ceea ce înseamnă că reduce tensiunea arterială și crește circulația sângelui și oxigenarea organismului.
  • Ajută la pierderea în greutate – Pomelo, ca și grapefruitul, conține o enzimă (Carnitin Pamytol-Transferase) care ajută la arderea grăsimilor. Această enzimă nu se găsește în multe fructe sau alimente, motiv pentru care mulți oameni la dietă consumă grapefruit sau pomelo.

Pomelo riscuri

  • Datorită conținutului ridicat de vitamina C și potasiu, consumul de pomelo poate prezenta riscuri pentru persoanele cu probleme la ficat sau rinichi. De asemenea, pomelo poate prezenta riscuri și pentru cei cu presiune arterială scăzută, întrucât fructul contribuie mult la scăderea presiunii arteriale.

Pomelo calorii

Pomelo are 38 Kcal per 100 de grame. Alături de grapefruit este unul dintre cele mai recomandate fructe pentru dietele de slabit.

CategorieInformații nutriționaleProcentaj
Valoare Energetică38 Kcal2%
Carbohidrați9,6 g3%
Proteine0,8 g2%
Grasimi0,0 g0%
Colesterol0,0 g0%
Fibre1 g4%

*Calculele au fost efectuate pentru o cantitate de 100g.

pomelo

Cum se curăță pomelo

Pomelo este relativ ușor de curățat. Fructul se curăță ca orice alt fruct citric. În primul rând trebuie îndepărtată coaja, care este destul de groasă. După ce îndepărtăm coaja va trebui să îndepărtăm și pielița alba care acoperă fructul și care este amară. Odată ce am îndepărtat această pieliță, fructul este gata pentru consum.

Cum se alege pomelo

Dacă vei urma acești pași simpli, vei putea alege întotdeauna un pomelo dulce și suculent:

  • Ține fructul în mână ca să vezi dacă este greu. Cu cât este mai greu, cu atât va fi mai suculent;
  • Caută un pomelo cu coaja fermă și cât mai subțire. Cu cât coaja este mai subțire, cu atât miezul este mai voluminos.
  • Evită fructele cu coaja aspră sau care au puncte moi.
  • Miroase fructul. Un pomelo copt ar trebui să aibă o ușoară aromă.
  • Depozitează fructul la temperatura camerei dacă intenționezi să îl consumi în termen de 7 zile. Dacă nu, îl poți păstra în frigider între 6 și 8 săptămâni.

4 thoughts on “Pomelo – cel mai mare si cel mai vechi fruct citric”

  1. Pingback: Suc de pomelo – Fructe exotice

  2. Pingback: Salata cu mango si pomelo - Fructe exotice

  3. Pingback: Cocktail cu Pomelo - Fructe exotice

  4. Pingback: Calorii fructe exotice - Fructe exotice

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *