Cuprins
Mango este fructul național al Indiei, Pakistanului și al insulelor Filipine. Surprinzător, fructul face parte din aceeași familie ca și caju sau fisticul. Împreună cu ananasul, este considerat a fi unul dintre cele mai gustoase fructe tropicale din lume. Mango este un fruct foarte aromat, cu un gust cu adevărat inedit. Este un ingredient perfect pentru salate de fructe, deserturi și chiar unele mâncăruri.
Istoric Mango
Fructul mango este cunoscut și consumat în India de peste 4000 de ani. Mango a fost cultivat de călugări budiști, iar fructul este considerat sacru întrucât se spune că însuși Buddha obișnuia să mediteze sub un arbore de mango. Un lucru foarte interesant este faptul că mango aparține aceleiași familii ca fisticul sau caju.
Semințele de mango au fost aduse din Asia de către călători până în Orientul Mijlociu, Africa de Est și, ulterior, America de Sud. Către secolul 14 d.H. creșterea acestui fruct începuse deja în Africa de Est, lucru raportat chiar de Ibn Battuta, unul dintre cei mai mari exploratori arabi din această perioadă. Introducerea acestuia în Africa de Vest și, ulterior, în Brazilia a avut loc în secolul 16.
Cu timpul, mango a început să fie cultivat și în Bermuda și Mexic. În prezent arborele de mango este cultivat chiar și în unele state din America, precum Florida sau California, unde climatul permite cultivarea acestui fruct.
Unde crește mango
Mango crește în zone calde, cu climat tropical sau subtropical. Acest fruct poate fi găsit în multe țări din Asia precum India, Pakistan, Filipine, Indonezia, Java, Thailanda, Burma, Malaezia sau Sri Lanka.
Întrucât iubește foarte mult căldura și este foarte sensibil la îngheț și temperaturi scăzute, arborele de mango este cultivat, de regulă, în zone tropicale. Principalii cultivatori de mango ai lumii sunt India (15,1 milioane de tone), China (4,3 milioane de tone), Thailanda (2,6 milioane de tone), Indonezia (2,1 milioane de tone) și Pakistan (1,8 milioane de tone).
Notă: Cu toate ca este, de departe, cel mai mare cultivator de mango din lume, India deține o cotă mai mică de 1% din piața mondială de mango întrucât cea mai mare parte din producție este orientată către consumul intern.
Aspect mango
Mango poate apărea într-o varietate de culori și nuanțe de la galben aprins, la roșu, verde sau chiar combinații ale acestor nuanțe. Mango are o formă ovală și are în mijloc un sâmbure.
Dimensiunile fructului pot varia și ele foarte mult, în funcție de soi. Pe piața românească vom găsi, de regulă, fructe mango de mărimea unei piersici mari, însă unele soiuri pot ajunge și la o greutate de 2 kg. Mango poate avea o formă ovală, rotundă sau ca o boabă de fasole și are în mijloc un sâmbure destul de mare. Fiecare fruct mango este acoperit de o coajă care este necomestibilă și trebuie îndepărtată.
Recomandări – produse cu mango
Acest site conține linkuri afiliate pentru produse. Este posibil să primim un comision dacă faci o achiziție după un click pe un link.
Mango proprietăți
Mango are un conținut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Este, o sursă bună de fibre și vitamina B6 și o sursă foarte bună de vitamina A și C. Este un fruct cu multiple proprietăți nutriționale, încărcat de vitamine și minerale esențiale.
Mango conține următoarele vitamine: A, C, E, K, B6, thiamină, niacină și riboflavină. De asemenea, fructul conține și o serie de minerale esențiale pentru organism: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, cupru și mangan.
Mango beneficii
Datorită conținutului foarte ridicat și divers de vitamine, fructul mango este unul dintre cele mai sănătoase fructe. În plus, este considerat a fi unul dintre cele mai gustoase fructe tropicale. Vom lista mai jos o parte dintre beneficiile consumului de mango:
- Reglează tensiunea – Fructul mango este o sursă bună de potasiu, iar potasiul ajută la reglarea presiunii arteriale și a bătăilor inimii.
- Reduce colesterolul – Nivelurile ridicate de fibre, pectină și vitamina C ajută la reducerea nivelului de colesterol din organism.
- Ajută la digestie – Fructul conține enzime care contribuie la dizolvarea proteinelor. Natura fibroasă a fructului ajută, la rândul său, în procesul de eliminare.
- Ajută la slăbire – Fiecare fruct mango are multe vitamine și nutrienți care ne dau o senzație de sațietate, facându-ne să ne simțim „plini”. În plus, fructul întețește funcțiile digestive ale corpului arzând calorii adiționale, ceea ce, la rândul său ajută la pierderea greutății.
Mango riscuri
Consumul de mango ar trebui evitat de către indivizii care iau tratamente cu warfarină; s-ar părea că mango interferează cu buna funcționare a acestui medicament. De asemenea, este contraindicat consumul acestui fruct în cazul indivizilor alergici, întrucât reacțiile pot fi destul de severe (umflarea buzelor, dificultăți în respirație, vomă și diaree).
Calorii mango
Frutcul mango are 65 Kcal per 100 de grame. Majoritatea acestora provin din zaharuri.
Categorie | Informații nutriționale | Procent (din doza zilnică recomandată) |
---|---|---|
Valoare Energetică | 65 Kcal | 3% |
Carbohidrați | 17g | 6% |
Proteine | 1g | 2% |
Grasimi | 0g | 0% |
Colesterol | 0g | 0% |
Fibre | 2g | 7% |
*Calculele au fost efectuate pentru o cantitate de 100g.
Ce gust are mango
Textura miezului este asemănătoare cu cea a piersicii, însă similitudinile se opresc aici. Mango are un gust foarte aromat, greu de comparat cu vreunul din fructele care cresc în România. Atunci când fructul este bine copt miezul său are un gust foarte dulce și suculent, iar aroma sa este foarte puternică. Dacă nu ați gustat încă acest fruct, nu putem decât să vă recomandăm să faceți acest lucru de urgență.
Cum se curăță mango
Mango poate fi curățat și pregătit pentru consum în mai multe feluri. Vom lista mai jos 2 dintre cele mai populare:
- Tăiați fructul în două jumătăți sau în trei bucăți pe lungime, având grijă să evitați sâmburele din mijloc. După aceea tăiați bucățile transversal și orizontal ca o tablă de șah; aveți grijă să nu tăiați și coaja. Luați apoi un castron și începeți să desprindeți cubulețele care s-au format de coajă. Se poate servi ca atare, în salate de fructe sau în combinație cu un desert.
- Tăiați fructul felii, așa cum ați proceda cu un măr. Aveți grijă însă să evitați sâmburele din mijloc. Puteți consuma feliile ca atare ținându-le de coajă. Dacă doriți, puteți să folosiți un cuțit pentru a curăța feliile de coajă. Ulterior puteți adăuga feliile de mango în salate de fructe, deserturi sau chiar mâncăruri pentru a le adăuga un plus de savoare.
Cum se alege mango
Există multe varietăți de mango în lume, de culori, mărimi și chiar forme diferite. Cu toate acestea există câteva caracteristici după care vă puteți orienta atunci când alegeți un mango.
Luați în mână fructul și strângeți-l ușor. Fructul ar trebui să nu fie rigid la atingere. Pe de altă parte, dacă plănuiți să măncați mai târziu fructul, ar fi bine să căutați unul cu coaja mai rigidă.
Mirosiți fructul. Acesta ar trebui să aibă o aromă plăcută și dulce. Un mango copt are un miros asemănător cu un pepene galben. Evitați fructele care au un miros de fermentare.
Nu în ultimul rând, evitați fructele lovite sau zbârcite. Culoare nu este un foarte bun indicator al stadiului de coacere însă dacă fructele au o nuanță verzuie, înseamnă că nu sunt încă bine coapte.
Pingback: Suc de mango – Fructe exotice
Pingback: Inghetata din mango – Fructe exotice
Pingback: Inghetata de banane si fruct mango - Fructe exotice
Pingback: Salata cu mango si pomelo - Fructe exotice
Pingback: Cereale cu mango si capsuni - Fructe exotice
Pingback: Fructe exotice care iti scad colesterolul - Fructe exotice
Pingback: Tarta cu mango - Fructe exotice
Pingback: Cum să îți îmbunătățești digestia după sărbători. 5 fructe exotice care te vor ajuta - Fructe exotice
Pingback: Mini pizza cu mango - Fructe exotice
Pingback: Creveți cu sos de mango - Fructe exotice
Pingback: Smoothie cu mango și ananas - Fructe exotice