Avocado – superfructul plin de vitamine și minerale

Avocado (Persea americana) este unul dintre cele mai populare fructe din lume. Deși mai puțin cunoscut în România decât în alte țări, popularitatea sa începe să ia amploare. Acest fruct este cunoscut, în special, datorită pastei guacamole care se face din el. Un lucru mult mai puțin cunoscut este că atât fructul cât și frunzele sale sunt comestibile.

Istoric

Se crede că avocado a aparut în zona Mexicului, deși fosilele descoperite sugerează că specii similare acestui arbore erau foarte răspândite acum milioane de ani și apăreau chiar și în California, într-o vreme în care clima de acolo le era propice.

Cele mai vechi dovezi ale folosirii fructului avocado datează de mai bine de 10,000 de ani și au fost descoperite într-o peșteră din regiunea Puebla dim Mexic. S-ar părea, că acum 5000 de ani, arborele de avocado era foarte popular în America de Sud și Centrală, acesta fiind consumat atât de incași cât și de mayași. A fost introdus în Europa la sfârșitul seculului 19 și de acolo s-a răspândit către restul lumii.

Denumirea de avocado se trage din cuvântul spaniol „aguacate” care provine, la rândul lui din cuvântul „ahuacatl”, care vine din limba nahuatl, limba vorbită de azteci. În limba nahuatl, avocado înseamnă „testicul”, denumire care se trage probabil de la forma fructului.

Unde crește avocado

Principalul exportator al acestui fruct este Mexicul, țara sa de origine (1,142,000 tone), urmat de Chile (250,000 tone), Indonezia (201,000 tone) și Columbia (193,000 tone).

Evident, avocado este un arbore care iubește căldura, motiv pentru care principalul său exportator este Mexicul. Acest fruct este cultivat preponderent în țări tropicale, unde se poate bucura de soare din belșug.

Aspect avocado

Există multe soiuri de avocado cu multe forme (de la formă de pară, la formă rotundă) și multe culori (de la verde la negru). Cu toate acestea, cel mai des întâlnit soi este Hass care are o formă asemănătoare cu o pară, iar culoarea sa este verde închis. Acesta își schimbă culoarea pe măsură ce se coace, de la verde închis, la o nuanță de violet foarte închis.

Planta avocado este, de fapt, un arbore și poate crește până la 20 de metri înălțime. Florile sale au o nuanță galben-verzuie, iar fructele pot cântări între 100 de grame și un kilogram.

Avocado – proprietăți

Avocado conține vitaminele: A, C, D, E, K, B6, B12. Acesta, după este ușor de observat, este un superfruct plin de vitamine. Deși are multe grăsimi, nu conține deloc colesterol și, în plus, conține 25% din doza zilnică recomandată de vitamina C. De asemenea, acest fruct este plin de minerale precum: calciu, fier, potasiu, magneziu, fosfor, potasiu, cupru , mangan și altele.

Popularitatea avocado la nivel mondial nu este nemeritată. El este un fruct plin de vitamine și minerale esențiale și, pe deasupra, pasta de avocado este foarte gustoasă.

Avocado – beneficii

A primit denumirea de superfruct datorită calităților sale nutriționale și este tot mai des folosit în mâncăruri și salate. Consumul de avocado are următoarele beneficii:

  • Ajută sistemul imunitar. Datorită numărului foarte ridicat de vitamine și minerale pe care îl conține, avocado ajută la întărirea sistemului imunitar
  • Reduce colesterolul. Numeroase studii au arătat că avocado scade nivelul colesterolului semnificativ. De asemenea, avocado reduce trigliceridele din sânge cu peste 20% și crește nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun).
  • Protejează vederea. El conține nutrienți precum Luteină și Zeaxantină, substanțe care sunt foarte eficiente în reducerea riscului de degenerare maculară și cataractă.
  • Reduce riscul de depresie. Avocado conține acid folic, care previne excesul de homocisteină, o subtanță ce poate inhiba producția de hormoni precum serotonina și dopamina, care reglează stările noastre emoționale.
  • Este un detoxifiant natural. Acest fruct conține multe fibre care sunt esențiale pentru regularizarea excrețiilor organismului. Consumul de avocado ajută la eliminarea toxinelor din organism prin bilă și scaun.
  • Previne osteoporoza. Avocado conține vitamina K, iar această vitamină ajută la fortificarea oaselor pentru că îmbunătățește absorbția de calciu în organism. O jumătate de avocado conține aproximativ 25% din doza zilnică recomandată de vitamina K.

Avocado - fruct exotic

Avocado – riscuri

Ca în cazul majorității fructelor, principalele riscuri sunt legate de supra-consum. Consumul excesiv poate duce la creșterea greutății și la deficiențe nutriționale, întrucât grăsimile sunt digerate mai lent și mențin o stare de sațietate prelungită, în comparație cu alți nutrienți.

Calorii avocado

Avocado are 240 Kcal. Dintre acestea, 184 Kcal provin din grasimi.

CategorieInformații nutriționale Procentaj
Valoare Energetică240 Kcal12%
Carbohidrați12,8 g4%
Proteine3 g6%
Grasimi22 g34%
Colesterol0 mg0%
Fibre10,1 g40%

Cum se consumă avocado

Avocado are un sâmbure foarte mare care trebuie înlăturat pentru a putea consuma fructul. Tot ce trebuie să faceți este să tăiați fructul în jumătate (țineți cont că sâmburele se află mijloc, deci fructul se taie de jur împrejurul sâmburelui). După ce ați tăiat fructul în jumătate, trebuie să extrageți sâmburele.

Cum se manâncă avocado

  1. Avocado crud

Deși majoritatea oamenilor fac guacamole (pasta de avocado) din avocado, acesta se poate consuma și ca atare. Tot ce trebuie să faceți este să tăiați fructul pe jumătate, să presărați puțină zeamă de lamâie și, eventual, puțină boia pe fruct iar acesta este gata pentru a fi consumat.

  1. Salată de avocado

Tăiați un avocado felii (după ce ați scos sâmburele) și adăugați-le în salată. Acesta va îmbogăți aroma oricarei salate și se potrivește de minune cu legume precum roșiile, castraveții, salata iceberg, morcovii și multe altele.

  1. Pastă de avocado sau guacamole

După ce l-ați tăiat, puteți scoate conținutul fructului cu lingura, iar pulpa extrasă trebuie pasată până când devine o pastă. Mai jos, în acest articol, veți găsi o serie de rețete pentru pastă de avocado, așa că ne vom rezuma aici doar la modalitatea de preparare.

  1. Avocado în sandwich-uri

Puteți adăuga felii de avocado unui sandwich pentru a-i da un plus de savoare și de aromă. Se potrivește foarte bine cu mezelurile și chiar cu brânza (dacă este sărată). Incercați-l și nu veți regreta!

avocado - fruct exotic

Cum se alege avocado

Avocado este un fruct foarte ciudat și foarte interesant în același timp. Una dintre problemele principale legate de consumul său este că nu știm exact cum să distingem unul copt de unul crud.

Avocado-ul care se găsește în România face, de regulă, parte din specia Hass. Culoarea acestuia este verde-închis iar forma este asemănătoare cu cea de pară. Atunci când alegeți un avocado trebuie să va asigurați că nu este lovit.

Avocado este un fruct care se coace abia după ce a fost cules. Acest lucru înseamnă că, de multe ori, îl vom cumpăra din magazin, iar acesta va fi tare și nu va putea fi consumat. El se coace în aproximativ 4 zile de la momentul în care a fost cules. Există doi indicatori care ne arată dacă un avocado este copt: culoarea și textura. Un avocado copt își schimbă culoarea din verde-închis într-un purpuriu-închis și se înmoaie. Nu în toate cazurile se schimbă.

Un avocado care este prea copt începe să se veștejească și arată ca și cum a fost lovit.