Carambola, fructul stea (ghid complet)

Carambola

Carambola sau fructul stea este rodul plantei Averrhoa Carambola și chiar dacă este originară din Sri Lanka sau Moluccas, aceasta este cultivată de sute de ani în sud-estul Asiei și în India. Numele oficial al fructului, carambola, a fost folosit pentru prima oară în 1958 în portugheză, însă provine din „karambal” din limba marathi și „karmaphala” din limba sanscrită. Iar, denumirea de fructul stea se datorează aspectul fructului odată tăiat. Există două tipuri de fruct carambola: dulce și acru. 

Istoric carambola

Chiar dacă se bănuiește că Averrhoa Carambola provine din Sri Lanka sau Moluccas, originea exactă a acesteia este necunoscută. Numele plantei provine de la numele omului de știință arab Averroes. Rodul acesteia are numeroase nume pe lângă cele oficiale, precum cinci colțuri sau cinci degete. În Filipine acesta este numit „balembing” sau „belimbing”, termeni folosiți și pentru politicieni care au mai multe fețe.

Exploratorul olandez Linschoten a adus vestea fructului carambola în Occident. Acesta îl descria drept un măr acru cu coaste. În 1789 au fost introduse plantații de carambola în Hawai, iar în secolul al XIX-lea și în Australia. Pe continentul American, fructul stea a ajuns la sfârșitul secolului al XVIII-lea și era cultivat în Grădina Botanică Rio de Janeiro în 1856. În 1887 a fost introdus în sudul Floridei.

Cea mai mare parte din producția de carambola provine din estul Asiei, care include Indonezia, Malaezia, Filipine, Taiwan și provinciile Fujian, Guangdong, Kuangsi și Hainan, din sudul Chinei.

Carambola

Unde cresc fructele carambola

Carambola este un fruct tropical și subtropical, care poate fi cultivat la înălțimi de până la 1200 metrii. Averrhoa Carambola este o plantă care preferă multă expunere la soare, dar care necesită destul de multă umiditate. Aceasta nu are nevoie de un sol anume, însă are nevoie de un sistem de drenaj bun. Această plantă poate tolera temperaturi ușor scăzute sau peste 25 de grade Celsius, însă doar pe perioade scurte. Ea are nevoie de temperaturi peste 0 grade Celsius pentru a preveni deteriorarea culturii.

Plantarea de carambola trebuie realizată la o  distanță de cel puțin 6 metri dintre plante și de o fertilizare de trei ori pe an. Planta carambola crește  rapid și produce fructe la 4-5 ani. În condiții ideale, un copac de carambola poate produce de la 90 până la 180 de kilograme de fructe pe an. În Malaezia, sezoanele fructului sunt din aprilie până în iunie și din octombrie în decembrie, dar în alte țări aceste perioade sunt diferite. Copacul de carambola poate fi crescut și în ghivechi, însă înmulțirea de carambola se realizează doar prin semințe.

Aspect fructe carambola

Fructul carambola are o dimensiune cuprinsă între 5 și 15 cm și o formă ovală, cu cinci creste longitudinale proeminente. Însă, în cazuri rare poate avea 4 sau chiar mai multe, până la 8. Tăiat în secțiune, acesta are formă de stea. Coaja fructului stea este de culoare galbenă, deschisă sau închisă, subțire, netedă și ceroasă. Fructele carambola au 10-12 semințe maro cu dimensiuni între 6 și 13 mm. Există două soiuri de carambola: cel acru, de dimensiuni mai mici, și cel dulce, de dimensiuni mai mari.

Carambola proprietăți

Fructele stea sunt extrem de nutritive și de benefice pentru corp. Fructul stea conține un număr foarte mic de calorii, însă este bogat în fibre, vitamina C (52% din doza recomandată zilnic), A (1%) și B, cât și în fosfor, zinc, calciu, magneziu, sodiu, fier și potasiu. De asemenea, acesta conține concentrații mari de antioxidanți, potrivit Health Line, precum și compuși polifenolici, precum quercetin, catehină și acid galic.

Datorită conținutului mare de vitamina C, consumul de fructe stea este recomandat pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea, corpul tău are nevoie de vitamina C pentru a forma colagen pentru oase, cartilaje, mușchi, vase de sânge și, de asemenea, pentru absorbția de fier.

Carambola

Carambola beneficii

Carambola sunt fructe exotice delicioase, care ne oferă mult mai mult decât o gustare savuroasă. Datorită conținutului de minerale și vitamine, fructele stea au multe beneficii medicale. Vom lista mai jos o parte din beneficiile acestui fruct:

Ajută la slăbit

Datorită conținutului caloric extrem de scăzut, fructele stea te vor ajuta din plin să slăbești. De asemenea, acestea conțin o cantitate mare de fibre și de alte substanțe nutritive care îți vor accelera metabolismul.

Întărește imunitatea

Un singur fruct stea de dimensiuni medii conține aproximativ 50% din cantitatea recomandată de vitamina C. Cu acest boost de vitamina C, sistemul tău imunitar va funcționa excelent.

Ajută sistemul digestiv

Fructul stea conține o cantitate considerabilă de fibre. Acestea au rol vital în procesul unei digestii sănătoase, stimulând mișcările peristaltice și măresc secreția de sucuri hastrice.

Are proprietăți antiinflamatorii

Datorită conținutului mare de flavonoide prezente în fructul stea, acesta este ideal pentru multe boli dermatologice, precum psoriazis sau dermatită.

Protejează inima

Datorită conținutului mare de sodiu și potasiu prezent în fructele carambola, acestea sunt benefice pentru funcționarea inimii tale. Sodiul și potasiul sunt electroliți benefici pentru sistemul circulator, care mențin o tensiune arterială normală și asigură bătăi regulate de inimă.

Carambola riscuri

Fructul stea poate fi consumat în cantități mici fără probleme, însă în anumite cazuri acesta este de evitat:

Dacă nu l-ai mai încercat

Dacă mănânci pentru prima oară acest fruct, încearcă doar o felie. În rare cazuri, acesta provoacă o reacție alergică, care se poate manifesta prin diaree, greață sau regurgitare.

Dacă ai o patologie a rinichilor

Este recomandată evitarea consumului de carambola, dacă rinichii tăi nu pot filtra anumite neurotoxine, conform kidney.org.

Dacă ai pietre la rinichi

Consumate în cantități mari, fructele de carambola pot mări riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi, din cauza acidului oxalic.

Dacă iei medicamente

 Înainte de a consuma carambola, ar fi bine să te consulți cu medicul tău. În anumite cazuri, compușii activi din acest fruct pot interveni în efectele medicației tale.

Carambola calorii

Valoarea energetică30 kcal1%
Carbohidrați7 g2%
Proteine1 g 0%
Grăsimi0 g 0%
Colesterol0 g 0%
Fibre2,8 g11%

*Calculele au fost efectuate pentru o cantitate de 100 de grame.

Cum se aleg fructele stea

Atunci când se coc, fructele carambola au o nuanță intensă de galben cu puțin verde deschis. Este complet normal dacă fructul are și câteva pete maro pe creste. Dacă fructul ales este copt, atunci pulpa trebuie să fie fermă la atingere. Poți cumpăra un fruct stea și verde, doar că trebuie să aștepți câteva zile pentru a se coace. Când este mult prea copt, fructul stea va fi galben în totalitate cu multe pete maro.

Acestea se găsesc atât în supermarketuri, cât și online, iar prețul fructelor carambola depinde de țara de origine și furnizor.

Carambola

Cum se curăță fructul stea

Uite care sunt pașii recomandați de noi pentru a curăța cât mai ușor fructele carambola:

  1. Spală bine fructul și usucă-l cu un șervețel.
  2. Taie coaja de pe creste folosind un cuțit bine ascuțit.
  3. Întoarce fructul și taie ambele capetele.
  4. Acum taie fructul felii de dimensiune medie.
  5. Folosind vârful cuțitului, scoate semințele din felii.
  6. Acum te poți bucura de fructul tău carambola. Poftă bună!

Ce gust au fructele de carambola

Descrierea gustului fructelor de carambola diferă de la persoană la persoană. Însă, toată lumea este de acord că acesta are o textură de strugure și că are o aromă de citrice. Cu cât este mai puțin copt, cu atât este mai acru, cu o aromă similară a limetei. Atunci când este copt, aroma acestuia este comparabilă cu cea a unui măr sau a căpșunilor, dar un pic mai acră.

Cum se mănâncă fructele de carambola

Cele mai multe persoane mănâncă fructul proaspăt, întreg sau tăiat feliuțe. Însă acesta poate fi folosit la o varietate de rețete precum gemuri, sucuri, cocktailuri, prăjituri, supe, salate sau la prepararea cărnii.

Sursă imagini: Deposit Photos

Summary
Carambola, fructul stea (ghid complet)
Article Name
Carambola, fructul stea (ghid complet)
Description
Merită să afli mai multe despre carambola, fructul stea. Iată cum să îl consumi, de unde provine, ce beneficii și riscuri are și multe altele, aici:
Author
Publisher Name
Fructe Exotice

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.