Banane – fructele consumate de peste 10.000 de ani

Banane

Originile bananei sunt foarte neclare. S-ar părea că banana a fost domesticita prima dată în Noua Guinee acum 10000 de ani. Cu toate acestea, deși aceasta este prima zonă cunoscută pentru domesticirea bananei, acest fruct a mai fost domesticit în multe zone de-a lungul Asiei de sud-est și a Pacificului de Sud. Acestea erau, cel mai probabil, varietăți diferite ale aceleiași specii.

 

Bananele domesticite din Noua Guinee s-au răspândit în Filipine, iar de acolo s-au extins către toată zona tropicelor. Este foarte probabil ca bananele să fi ajuns până în India, Malaezia, Indonezia și Australia acum 8000 de ani. S-ar părea că bananele au început să fie crescute în Africa acum 5000 de ani și în Madagascar acum 3000 de ani.

Începând din secolul 19 și mai ales în secolul 20, banana s-a transformat dintr-un fruct produs local, într-o marfă globală.

Unde cresc bananele

Bananele cresc în regiuni calde și umede precum America Centrală și de Sud, Africa Centrală, Asia și Oceania. Principalul  exportator de banane al lumii este, de departe, India (24,9 mil. tone) urmată de: China (10 mil. tone), Uganda (9.8 mil. tone), Filipine (9.2 mil. tone) și Ecuador (7.6 mil. tone).

Aspect banane

Aspectul bananelor este cunoscut în întreaga lume. Forma lor alungită și culoarea galbenă sunt inconfundabile. Ce nu știu însă mulți oameni despre banane este faptul că forma și culoarea lor variază în realitate foarte mult. Există o multitudine de specii de banane cu forme, culori și gusturi diferite care încep, treptat, să intre pe piețele occidentale.

Banane proprietăți

Nu e nevoie să ținem o dietă cu banane ca sa realizăm că aceste fructe gustoase au și numeroase proprietăți nutriționale. Bananele conțin mult potasiu, lucru care ne creează o senzație de sațietate atunci când le consumăm.

Bananele conțin vitaminele A, B6, C, E și K. Acestea sunt o bună sursă de fibre, vitamina C, potasiu și mangan și o foarte bună sursă de vitamina B6.

banane beneficii

Beneficii banane

Consumul de banane are foarte multe beneficii, dintre care le listăm mai jos pe cele mai importante:

 • Bananele ajută la limitarea și ameliorarea depresiei întrucât conțin niveluri înalte de triptofan, un aminoacid care este convertit în serotonină (substanța care reglează starea noastră emoțională).
 • Ajută la fortificarea sângelui și reduc anemia datorită conținutului de fier.
 • Datorită nivelului ridicat de potasiu, bananele ajută la scăderea tensiunii arteriale și reduc riscul de infarct sau atac cerebral. Acest lucru este recunoscut oficial de FDA, autoritatea americană care supraveghează și monitorizează alimentele și medicamentele.
 • Ajută la ameliorarea constipației datorită conținutului ridicat de fibre.
 • Consumul de banane ajută la prevenirea cancerului de rinichi, protejează ochii împotriva degenerării maculare și întărește oasele prin îmbunătățirea absorbției de calciu.
 • Bananele pot fi de mare ajutor atunci când ne lăsăm de fumat întrucât conțin niveluri ridicate de vitamina B, potasiu și magneziu, care ameliorează foarte mult efectele sevrajului tabacic.

Riscuri banane

 • Medicamentele beta-blocante, cele prescrise deobicei pentru pacienții care suferă de boli de inimă, pot cauza creșterea nivelului de potasiu din sânge. Alimentele bogate în potasiu, precum bananele, ar trebui consumate cu moderație de către cei care iau acest tip de medicamente.

Calorii Banane

Tuturor ne place acest fruct și de multe ori ne întrebăm dacă nu cumva îngrașă. Deci, câte calorii are o banană?

Bananele au 200 Kcal. O mare parte dintre acestea provin din zaharuri.

CategorieInformații nutriționale (100g)Procentaj
Valoare Energetică200 Kcal10%
Carbohidrați51g17%
Proteine2,5g5%
Grăsimi0,7g1%
Colesterol0g0%
Fibre6g23%

Cum se consumă bananele

Bananele pot fi consumate atât crude, cât și ca ingredient în salate de fructe, prajituri, torturi, înghețate și shake-uri. Bananele sunt acoperite de o coajă groasă, care trebuie îndepărtată înainte ca fructul să poată fi consumat. Această coajă poate fi îndepărtată în două feluri; fie rupând cotorul de la capăt și trăgând de coajă înspre vârful fructului, fie de la vârf înspre cotor.

banane cum se aleg

Cum se aleg bananele

Atunci când alegem bananele, trebuie să avem în vedere faptul că ele se coc și după ce au fost culese. Din acest motiv vom găsi de multe ori la raft banane aflate în stadii diferite de coacere.

 • Atunci când sunt verzi sunt, evident crude și trebui să mai așteptăm până când să le consumăm.
 • Când coaja are o culoare galbenă, atunci fructul poate fi consumat, dar dacă nu are deloc picățele maro, înseamnă că abia a început să se coacă, deci va fi mai tare și nu va fi la fel de dulce.
 • Atunci când coaja este galbenă și încep să apară puncte maro sau negre, banana este coaptă perfect și gata pentru consum. Majoritatea oamenilor preferă bananele aflate în acest stadiu.
 • Ultimul stadiu este cel în care coaja fructului este mai mult maro decât galbenă. În acest stadiu, banana deja începe să se coacă prea mult și chiar să fermenteze. Bananele aflate în acest stadiu sunt perfecte pentru a prepara faimosul chec cu banane.