Papaya – fructul care crește în orice perioadă din an

Papaya fruct exotic

Papaya este una dintre rarele plante care produc fructe pe tot parcursul anului. Indiferent de anotimp, planta papaya produce fructe. Asta nu înseamnă însă ca papaya crește oriunde, ba dimpotrivă. Papaya nu crește decât în zone tropicale în jurul Ecuatorului pentru că este o plantă sensibilă, iubitoare de căldură.

Istoric Papaya

Papaya a apărut prima dată în zona Americii Centrale. Deși nu se cunosc originile sale exacte, se pare că fructul a apărut prima dată în America Centrală, deși o altă teorie spune că papaya s-a născut dupa o serie de hibridizări cu alte plante, unele dintre acestea având loc tocmai în Mexic.
Papaya a intrat în atenția europenilor datorită lui Oviedo, care a fost Director Minelor din Hispaniola din 1513 până în 1525. El spunea ca Alphonse de Valverde a adus semințe de papaya de pe coastele Panama până în insula San Domingo și alte zone din Americi (cunoscute drept Indiile de Vest la acea vreme).

Ulterior, spaniolii au adus fructul în Manila. Până la 1800 papaya se răspândise deja în toate insulele tropicale din Pacific. Se pare că papaya a fost introdusă în Africa de Est de către portughezi în secolul al XVII-lea de unde s-a răspândit și în restul lumii.

Unde crește papaya

În prezent fructul este larg răspândit în toate zonele tropicale ale lumii până la paralela de 32° la nord și sud de Ecuator. Papaya crește numai în zone foarte calde. Principalii exportatori de papaya la nivel global sunt: India (5.5 milioane de tone), Brazilia (1.6 milioane de tone), Indonezia (0.9 milioane de tone), Nigeria (0.8 milioane de tone) și Mexic (0.8 milioane de tone).

papaya

Aspect papaya

Denumită de multe ori, în mod greșit, arbore, planta de papaya poate ajunge până la 8-9 metri înălțime. Frunzele cresc direct din partea superioară a tulpinii și rămân verzi pe toată perioada anului.

Fructul papaya poate avea o formă ovală, rotundă sau de pară, însă dimensiunile pot varia foarte mult în funcție de specie. Astfel, papaya poate avea o lungime cuprinsă între 15 și 50 de cm, o lățime cuprinsă între 10 și 20 de cm, iar greutatea fructului poate ajunge până la 9 kg.

Papaya proprietăți

Papaya fruct are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Este o sursă bună de fibre și potasiu și o sursă foarte bună de Vitamina A și Vitamina C.

Fructul papaya conține vitaminele A, C, E, K, niacină și colină. Fructul are și un conținut bogat în minerale precum: calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor, sodiu, zinc și seleniu.

Papaya beneficii

Consumul de papaya prezintă o serie de beneficii pentru sănătatea organismul. Vom lista mai jos o parte dintre acestea:

  • Reduce colesterolul – Papaya conține multe fibre, vitamina C și antioxidanți care previn acumularea de colesterol în artere. Acumulările de colesterol pot fi periculoase pentru organism întrucât acestea pot bloca arterele și pot cauza infarcturi.
  • Ajută la slăbit – Un fruct obișnuit, de 300 de grame are doar 120 de Kcal, ceea ce îl face o adiție ideală pentru orice dietă. În plus, datorită conținutului ridicat de fibre, creează o senzație de sațietate în organism ceea ce reduce considerabil pofta de mâncare.
  • Îmbunătățește imunitatea – Un singur papaya conține 200% din doza zilnică recomandată de vitamina C care este esențială pentru întărirea sistemului imunitar.
  • Ideal pentru diabetici – Deși este un fruct dulce, papaya are un conținut scăzut de zahăr și un indice glicemic scăzut. Această proprietate îl face un fruct ideal pentru cei bolnavi de diabet.

Papaya riscuri

Este recomandată evitarea consumului de papaya pe perioada sarcinii și în timpul alăptării. Fructul conține o substanță numită papaină care ajută la procesarea proteinelor, carbohidraților și a grăsimilor. Încă se fac cercetări în acest aspect, însă este posibil ca papaina (substanță prezentă în papaya) să fie dăunătoare pentru fetus și în perioada alăptării.

Papaya calorii

Papaya are 39 Kcal per 100 de grame. O mare parte dintre aceste calorii provin din zaharuri. Acest fruct este foarte indicat pentru cei care țin diete, întrucât conține foarte multe vitamine și nutrienți, însă foarte puține calorii.

Categorie
Informații nutriționaleProcentaj
Valoare Energetică39 Kcal2%
Carbohidrați9.8 g3%
Proteine0.6 g1%
Grasimi0 g0%
Colesterol0 g0%
Fibre2 g7%

*Calculele au fost efectuate pentru o cantitate de 100g.

Ce gust are papaya

Textura miezului este asemănătoare cu cea a pepenelui galben însă gustul este complet diferit. Fructul este foarte suculent și foarte dulce atunci când este copt. Papaya are o aromă deosebită, greu de comparat cu alte fructe, așa că nu putem decât să îți recomandăm acest fruct exotic foarte savuros.

papaya

Cum se curăță papaya

Papaya este destul de ușor de curățat. Mai jos vom prezenta 4 pași simpli pentru curățarea fructului:

  1. Se spală bine fructul și se așează pe un tocător. Ia un cuțit ascuțit și taie fructul în două jumătăți pe lungime.
  2. Ia o lingură și indepărtează sâmburii din centrul fiecărei jumătăți. Ai grijă să indepărtează și pielița alb-gălbuie care se gasește tot în centru. Aceasta este amară și va afecta gustul fructului.
  3. Tăie fructul în felii, așa cum ai face cu un pepene.
  4. Tot ca în cazul unui pepene, separă miezul de coajă și taie-l in formă de cubulețe. Fructul este gata de consum.

Cum se alege papaya

Atunci când papaya este copt, coaja sa are o nuanță galbenă. Atunci când pete verzi fructul nu este bine copt, însă asta nu ar trebui să te impiedice să îl cumperi întrucât acesta se va coace și acasă. Miroase papaya la bază; ar trebui să simți o ușoară aromă dulce. Apasă ușor pe fruct; ar trebui să se simtă puțin moale. Evită însă fructele foarte moi întrucât acelea sunt prea coapte.

Summary
Papaya - fructul care crește în orice perioadă din an
Article Name
Papaya - fructul care crește în orice perioadă din an
Description
Papaya este una dintre rarele plante care produc fructe pe tot parcursul anului. Indiferent de anotimp, planta papaya produce fructe. Asta nu înseamnă însă ca papaya crește oriunde, ba dimpotrivă. Papaya nu crește decât în zone tropicale în jurul Ecuatorului pentru că este o plantă sensibilă, iubitoare de căldură.
Publisher Name
Fructe Exotice